Kā salmi pārtop papīrā

- 11.Jūlijs, 2014
Dzīvesstils
Laikrakstā

Tagad brīvdabas tirdziņos cieņā gan publiska ziepju vārīšana, gan arī citas amatnieku nodarbes, kurām analogi procesi notiek milzu ražotnēs, izmantojot 21. gadsimta vismodernākās tehnoloģijas. Tad nu galā sanāk varbūt tiešām glancēts produkts, taču tam pavisam noteikti nav tā vienreizējā roku darba šarma, kāds ir tikai un vienīgi lēnam un pamatīgam amatnieka veikumam. Šoreiz neliels ieskats papīra izgatavošanā, par to Vīru lietām pavisam negarā sarunā šīs vasaras Saulgriezī sastaptais un arī darba procesā bildētais meistars RIHARDS no Papīra darbnīcas.

Pavisam īsos vārdos — kā top ar rokām darināts papīrs?

Kad labība nokulta, ņemam salmus, lai ziemā būtu, ko darīt. Tad liekam salmus riktīgi lielā grāpī, mums ir tāds 300 litru tilpuma, vārīties. Vārām — ūdens vārīšanās temperatūrā — kādas četras piecas stundas. Kad masa izvārījusies, noskalojam nost dubļus un izvārījušos brūno ūdeni. Nākamais solis ir ļoti vienkāršs — liekam visu masu malties holanderī, kur salmi tiek sasmalcināti.

KĀ AR MEDUS RĀMI... Papīra tapšanas process tuvojas noslēgumam.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru