Virtuvē – uz pavasara un Lieldienu sliekšņa
Kalendārs vēsta, ka nākamnedēļ, 20. martā, sprīdi pirms sešiem no rīta sāksies pavasaris. Daba mostas un cilvēki tai līdzi. Ejot pretī ilgi gaidītajam pavasarim, kas noteikti atnesīs mūsu ēdienkartē pirmos vietējos pašmāju zaļumus un svaigumus, kāds ziemas atvadu darbiņš gan ir vēl paveicams.
Ne tikai ķermenim, bet arī prātam
Mūsu tautas ticējumi un tradīcijas vēsta, ka ziemas mēnešos latvieša galds izsenis bijis ļoti bagātīgs, jo pagrabos taču vēl bija pietiekami daudz pašu izaudzētās un sarūpētās vasaras un rudens dārzu veltes. Pastāv uzskats, ka latvietis esot brangi paēdis Sveču mēnesī un Meteņos, lai viss tikko iesāktais gads būtu bagāts un ražīgs. Tiesa, drīz vien pēc Meteņa arī latvietis savam ankambarim atslēgu esot priekšā pielicis, jo kā nekā iestājās gavēņa laiks, kad bija jāatsakās no gaļas ēdieniem, jārūpē un jāpatērē vieglāka pārtika, lai gods godam ne tikai fiziski, bet arī garīgi sagatavotos pavasara nozīmīgākajiem svētkiem Lieldienām.
ANTRA PAVLOVIČA.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv