Universālais kareivis Cīsiņš
Ja jau pirmais gabals šajā lappusē savā ziņā saistīts ar gastronomiskām lietām, tad tikai loģisks ir arī turpinājums. Esmu no tiem, kas ar ēdienu gatavošanu lielākoties saistīts kā vajadzīgo sastāvdaļu sagādātājs no bodes, tāpēc receptes, protams, izlasītas kādā marta e-pastā no Rīgas Miesnieka panākumu cildinātājiem. Dienas kārtībā šoreiz, manuprāt, tāds universāls kareivis pārtikas frontē — Cīsiņš. Ja labi pameklē, gan jau kādā bodē var atrast arī tādu šo gareno un fiksi ēšanai sagatavojamo desiņu, kas patiešām tapusi no īstas gaļas... Tad nu pāris receptes ar duča cīsiņu piedalīšanos.
Cīsiņu bruņurupuči (4 porcijas)
Sastāvdaļas: * 4 jau iepriekš sagatavotas maltās gaļas (jēlas) kotletes; * 12 cīsiņi; * 4 šķēles auksti kūpināta bekona; * 8 krustnagliņas; * servēšanai 4 brangas salātlapas.
Pagatavošana.
Jēlās kotletes sakārto uz cepeškrāsns pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Katra bruņurupuča pagatavošanai sagriež 2 cīsiņus gareniski uz pusēm un vienā galā izdara 3 iegriezumus (bruņurupuča pirkstiem), iesprauž kotletē 2 cīsiņu pusītes ar pirkstiem uz ārpusi kā priekškājas un atlikušās 2 pusītes — kā pakaļkājas. Lai izveidotu bruņurupuča galvu, nogriež 3/4 cīsiņa un tā galā izdara iegriezumu — tā būs bruņurupuča mute. Lai izveidotu bruņurupuča acis, cīsiņā iesprauž 2 krustnagliņas un iespiež cīsiņu kotletē. Lai galva turētos uz augšu, zem tās paliek nelielu cīsiņa gabaliņu. No mazās cīsiņa (palika pāri pēc 3/4 cīsiņa izmantošanas) ceturtdaļas izveido bruņurupuča asti. Nu viens bruņurupucis gatavs, tāpat izveido pārējos trīs. Sagriež katru bekona šķēli gareniski uz pusēm un vēlreiz uz pusēm, lai sanāktu 4 gareniskas šauras šķēles. Izvieto 2 šķēles pāri kotletei vienā virzienā un 2 — otrā (krusteniski), lai izveidotos rūtiņas. Bruņurupučus cep 200 grādu karstā cepeškrāsnī 15 minūtes vai arī līdz brīdim, kad cīsiņi pilnībā izcepušies un bekons kļuvis brūngans. Servējot maltīti, katru bruņurupuci tā prātīgi uzceļ uz salātlapas.
Sinepju un bekona cīsiņi (12 porcijas)
Sastāvdaļas: * 12 parastie cīsiņi (var būt arī ar sieru); * 4 tējkarotes stipro vai maigo sinepju; * 4 šķēles auksti kūpināta bekona; * 12 zobu bakstāmie kociņi;* 12 marinēti mini gurķīši.
Pagatavošana.
Iegriež cīsiņu galus četrās 1 cm daļās. Izklāj uz galda bekona šķēles, apsmērē ar sinepēm un sagriež 3 daļās. Aptin ap katru cīsiņu trešdaļu bekona šķēles ar griezuma vietu uz leju un uzliek uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru. Pa vidu izdur zobu bakstāmo kociņu un cep 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes vai līdz brīdim, kad cīsiņi pilnībā izcepušies un bekons kļuvis brūngans. Pēc tam uz zobu bakstāmā kociņa uzdur arī marinētu gurķi. Šo zacenīti labāk baudīt siltu.
Lai labi garšo! Vai nu man jums jāsaka, kāds latvietim mīļš šķidrums te klāt prasās...
IZSKATĀS FORŠI! Te bildē viss skaidri redzams: atliek vien tādus pašus brāļus — bruņurupučus pašiem sakonstruēt kopā un likt krāsnī!