Tonnām izglābta ēdiena

- 2.Maijs, 2017
Viedokļi
Laikrakstā

Kas notiks, ja veikalā nopirksi un mājās liksi uz maizes sieru, kam vakar beidzās norādītais realizācijas termiņš, vai uzliesi rīta kafiju no tikpat «vecām» pupiņām? Nu, nekas nenotiks, bet tā būtu iespēja mazināt atkritumos izmesto pārtikas daudzumu.

Latvijā sprieda un lēma, ko darīt ar to pārtiku, kas patērētājam arī pēc ieteicamā izlietošanas termiņa beigšanās nebūt nekaitētu, bet izlēma, ka mums nav pietiekami daudz regulu un kontroles, kā šāda tālāktirdzniecība droši sekmētos. Turīgie dāņi lepojas, ka pie viņiem pārtikas ar beigušos derīguma termiņu pārdošana ir likumīga, ja vien tas ir skaidri norādīts un tā nerada apdraudējumu veselībai. Kopenhāgenā jau esot atvērti divi plaši veikali, kuros izpārdod pārtikas pārpalikumus, un tas notiek laikā, kad saskaņā ar ANO datiem ik gadu atkritumos nonāk 1,3 miljardi tonnu pārtikas. Dānijā pārtikas atkritumu apjomu pēdējo piecu gadu laikā izdevies samazināt par 25 procentiem.

Ne ar mazāku vērienu taupīgākai un pie reizes ekoloģiskākai dzīvošanai pievērsušies arī Austrālijā, uzsverot, ka ik reizi, kad izglābjam derīgu ēdienu, mēs palīdzam planētai. Ik reizi, kad ar šo ēdienu pabarojam izsalkušus cilvēkus, mēs cīnāmies ar sociālām problēmām.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru