Miķeļdienas tirdziņā Valmiermuižā

- 17.Septembris, 2024
Uzņemējdarbība
Laikrakstā

Sestdien atkal laiciņš bija gluži vai kā iepriekš pasūtīts, tāpēc siltajā vasarīgā rudens dienā Valmiermuižā Miķeļdienas tirdziņā bija daudz gan tirgotāju, gan pircēju. Tirgus placī kādas četras valodas skanēja pilnīgi noteikti.

Liesmas tradīcija ir šajā burzmā allaž censties noķert arī šī pasākuma krusttēvu, un Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis padalījās ar jaunumiem.

Ar kādiem jaunumiem Valmiermuižas alum šis rudens atnācis?

Tradicionāli cenšamies uz katru gadskārtu tirdziņu Valmiermuižā sarūpēt kādu jaunu brūvējumu. šodien esam īpaši priecīgi, jo savā ziņā ir pirmizrāde Valmiermuižas Krogus alum. Šo alus garšu mēs veltām Valmiermuižas vēsturei. Kā zināms, Valmiermuižai ir piederējis sens smalks krogs, kas atradies starp Valmiermuižu, kur mēs šodien atrodamies, un Svētā Sīmaņa baznīcu, kaut kur aptuveni Depo rajonā. Šo krogu savulaik esot slavējuši un daudzinājuši daudzi smalki viesi, un, kā jau sendienās, līdz trakajiem krievu laikiem krogs bija alus baudīšanas, dzīrošanas, kultūras un satikšanās vieta. Sendienās bija teiciens – ja tu gribi kļūt gudrs, tad jāiet krogā. Tur cilvēki apmainījās ar zināšanām, pat teātris kādreiz tika spēlēts. Tāpēc ar šo alu mēs vēlamies runāt par Valmiermuižas vēsturē slaveno Pils krogu, arī par to, ka krogs bija kultūras un alus baudīšanas vieta. Diemžēl vēlāk, jau tā saucamajos krievu laikos pēc zviedru laikiem, daudzi muižnieki sāka dzīt spirtu un to tirgot krogos, tad sākās krogu un latviešu bēdu laiki. Mēs kā Valmiermuiža vienmēr esam bijuši par alus baudīšanu svētkos, mēs gribētu šādā veidā krogu vēsturisko labo slavu mazliet papucēt, aicināt, lai cilvēki biežāk satiekas, sarunājas un svin. Kā es pats esmu dzirdējis, arī Kauguru nemieri savulaik sākušies krogā.

RUDENS KRĀSAS, GARŠAS UN SMARŽAS. Šo buķeti sestdien pārpārēm ikviens varēja baudīt Valmiermuižas parkā tirdziņā Gardu Muti.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru