Cepumi ar senatnes garšu
Septembra sākumā Kokmuižas svētkos ļaudīm bija iespēja baudīt ko īpašu – mandeļu cepumus, kas turpat tirdziņā tika gatavoti pēc senas receptes.
Ar ko tie īpaši un vai atšķiras no mūsdienu cepumiem, jautāju INDRAI VĪLISTEREI, kas šoreiz no muzejnieces bija pārtapusi par ķēkšu no astoņpadsmitā gadsimta.
«Ar to, ka gatavoti, vadoties pēc ļoti senas pavārgrāmatas – latviešu valodā pirmās pavārgrāmatas, ko sagatavoja un 1795. gadā izdeva Rubenes mācītājs Hārders. Tātad šoreiz Kokmuižas svētku dalībniekiem piedāvājam nogaršot ko tādu, ko senči ēduši astoņpadsmitā gadsimta beigās.
Šie cepumi, protams, ievērojami ar to, ka pie mums atnākuši no cita gadsimta. Bet tā ir tikai viena nianse. Pavārgrāmata patiesībā ir ar restorāna kvalitātes ēdienu receptēm. Šie ēdieni bija domāti smalkiem ļaudīm. Līdz ar to tajos izmantots bagātīgs garšvielu klāsts.
INDRA VĪLISTERE (centrā) interesentiem labprāt pastāsta par dzīvi un garšām astoņpadsmitajā gadsimtā. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv