Ziemassvētku maltītes plānošana
Vidzemes Augstskolā notika lekcija un meistarklase par to, kā gudri un bez liekiem satraukumiem plānot svētku iepirkšanos un ko darīt ar svētku ēdiena pārpalikumiem. Lai arī apzināmies, ka izēšanās svētku laikā nav galvenais, tomēr iepirkšanās drudzī to piemirstam, kā rezultātā pārēdamies un nākas produktus izmest atkritumos.
Uztura speciāliste DAINA RUSULE dalījās zināšanās par to, kā veicināt vides apziņu svētku laikā un arī ikdienā. «Mums jādzīvo laikam līdzi, un ir jādomā, kas notiek uz šīs planētas,» uzsvēra lekcijas vadītāja, aicinot aizdomāties par 1,3 miljardiem tonnu jeb trešdaļu pārtikas, kas pasaulē tiek izsviesta atkritumos. Ja pārtikas atkritumi būtu valsts, tad tā būtu lielāka par Ķīnu. Nonākot izgāztuvē un produktiem sadaloties, veidojas metāna gāze, kas rada piesārņojumu. «Mēs visi apzināmies, ka svētku būtība nav iepirkšanās vai izēšanās, bet kaut kā netīšām visiem sanāk iekrist tajā lielajā burbulī. Nākamajā dienā sazvanāties ar saviem draugiem un pirmo pieminat: ai, tā pārēdos!» atgādina Daina Rusule.
Veselīgu uzturu viņa definē ar vārdiem: daudzveidība, līdzsvars, mērenība un drošums. Ēdiens mums nodrošina vajadzīgo enerģiju, bet jāatceras, ka tas ir nepieciešamas gan šūnu, gan audu līmenī. Tāpat maltītei piemīt arī sociāls aspekts, pusdienojot ar kādu kopā, nesteidzīgi tiek izbaudīta maltīte. «Ir izpētīts, ka valstīs, kurās ir izplatīta aptaukošanās, ir mazāks ēšanai veltītais laiks. Vajadzētu padomāt, kur mēs mūsdienās skrienam un kam mēs atņemam šo laiku,» tā uztura speciāliste. Šī iemesla dēļ vispopulārākā un efektīvākā ir Vidusjūras diēta, kur tabulas pamatā ir fiziskās aktivitātes un socializēšanās, kas ir daudz svarīgāk par to, ko liekam mutē.
VAIRĀK LAIKA BŪT KOPĀ un mazāk pavadīt iepērkoties. Uztura speciāliste Daina Rusule dalījās ar dažādiem ieteikumiem, kā atvieglot Ziemassvētku maltītes gatavošanas procesu. Viņa uzsvēra, ka nav nekā sliktāka, ja namamātes nav pie galda.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv