Mīlot un godā ceļot linu

- 10.Augusts, 2018
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Valmieras pilsētas svētkos amatnieku un mājražotāju raibajā burzmā ventspilnieci LAIMU ŠPUDI un viņas ģimenes uzņēmuma Laimlini Latvijas simtgadei veltītos rokdarbus nevarēja nepamanīt: tik atšķirīgi, tik kvalitatīvi un arī latviski. Tādam skaistumam garām paiet nevarējām, tādēļ arī tapa šī saruna.

Neparastie saulgriežu brunči

Tirdziņā jau pa gabalu arī mums acīs iekrita garie un kuplie linu brunči: ne jau pieticīgās pelēkās pelītes, bet gan bagātās, izdarīgās mātes meitas cienīgi, ne tādi kā no senas pūra lādes izņemti, bet ar mūsdienīgu pievienoto vērtību – atstarojošiem ziedu un latvju zīmju motīviem.

Saimniece savu un savas meitas, grafiskās dizaineres EGIJAS FREIMANES radošā kopdarba ideju «Liesmai» skaidroja šādi: «Pēdējā laikā ne reizi vien ir nācies pārliecināties, ka mūsdienu Latvijā jaunas meitas, gatavojoties vasaras saulgriežiem, nemaz īsti nepazīst tās pļavu puķes, kas šajā maģiskajā, enerģētiski spēcīgajā laikā plūcamas, vainagos iepinamas un arī svētkos māju rotās liekamas. Tad nu kopā ar meitu nolēmām tautiskajos linu brunčos iestrādāt deviņus dažādus vasaras pļavu ziedus un septiņas latvju zīmes, pārvēršot tos grafikā. Atstarojošais ziedu motīvs ļauj šiem brunčiem uzstarot   saulītē, mākslīgajā apgaismojumā un arī pie ugunskura.

Mums kā tērpa autorēm ir patiess prieks, ka paš-laik Latvijā jau ir piecpadsmit šādi oriģinālie brunči. Kāda tajos jau nosvinēja vasaras saul-griežus, kāda tos uzvilka un ar lepnumu sevi izrādīja Dziesmu un deju svētku neatkārtojamajā gājienā, vēl kāda izlēma tajā iziet pie vīra. Visām brunču valkātājām dāvājām arī šī zīmējuma kodu atslēgu, lai viņas, tos uzvelkot, apzinātos izvēlētā raksta nozīmi. Tā galvenā būtība ir: vainags, auglība, aizsardzība un gaisma.»

Komentāri
Pievienot komentāru