Katram — gabaliņš Latvijas

- 26.Jūlijs, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Latvijas novadu Siera dienas rīkotāja biedrība «Siera klubs» Cēsīs, Rožu laukumā, aizvadītās nedēļas nogalē interesentiem piedāvāja sieru dižtirgu, Latvijas profesionālās mākslas iestāžu, dizaina un mākslas vidusskolu audzēkņu radošā konkursa «Jāņu siera ceļš» gleznu izstādi, jaunāko sieru degustāciju, vairākas aktīvās sacensības: siera rituļu cilāšanā, siera atpazīšanā aklo vistiņu spēlē, kā arī izdevību piedalīties sieram veltītajā meistardarbnīcā. Tajā lieliem un maziem skatītājiem par prieku visas dienas garumā aktīvi darbojās arī divas mūsu puses sierzines: Ramona Jirgena, Vidzemes Gastronomiskās un kulinārās kultūras mantojuma fonda «Māras pūrs» dibinātāja, un tā valdes locekle Iveta Dārziņa-Kalekaure.

Populārā mākslinieka Jāņa Anmaņa gleznas «Eņģelis pār Latviju» kopiju, izmantojot tikai Jāņu sieru, skatītājiem par prieku viņas bija izgatavojušas jau mājās, bet Valmieras Mākslas vidusskolas pasniedzējas Silvijas Melnūdres gleznas «Latvija» kopija — Latvijas kontūras veidolā, izmantojot Jaunpilī, Smiltenē, Straupē un Valmierā ražotos sierus, tapa uz vietas meistardarbnīcā. Kad neskaitāmu skatītāju klātbūtnē darbs bija pabeigts, katram Siera dienas viesim tika mazs, gards gabaliņš no Latvijas. Par paveikto Ramona un Iveta «Liesmai» teica: «Siers iedvesmo! Lai tik piena pārstrādātāji ražo sieru, liksim to lietā un popularizēsim to. Idejas mums jaunām siera gleznām jau ir!»

Biedrības «Siera klubs» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova vien piemetina: «Gleznu retroskopijas ir savdabīgas, modernas sieru plates. Tās parāda, ka ēdiens, apvienojot garšas, krāsu un formu salikumus, var būt kā mākslas darbs. Latvijā esam daudz izmantojuši citu zemju pieredzi, bet ideju — gleznas gatavot no siera un siera uzkodām — citi nu var patapināt no mums, jo šī ideja ir apbrīnas vērta un pārsteigumu pilna, un «Siera klubs» ar to lepojas.»

EŅĢELIS PĀR LATVIJU. To ar Ramonas Jirgenas (no labās) un Ivetas Dārziņas-Kalekaures gādību varēja iepazīt arī Cēsīs. Ārijas Romanovskas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru