Kopā nākotnes mežam

- 26.Aprīlis, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

«Liesma» jau informēja, ka 21. martā — Starptautiskajā meža dienā — ar LLKC Meža konsultāciju centra Dienvidkurzemes nodaļas organizēto pasākumu «Es un mežs» Aizputes novada Cīravas pagasta Dzērves pamatskolā Latvijā iesākās tradicionālās Meža dienas, kas parasti visos reģionos ilgst no marta sākuma līdz pat maija beigām. Valsts meža dienesta teritoriālajās struktūrvienībās šogad saplānoti vairāk nekā 100 Meža dienu pasākumi. Arī LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centra nodaļas Meža dienām 2017 dod savu pienesumu. Par izzinošu pasākumu 19. aprīlī dabas izglītības centrā «Vecupītes» Kocēnu novadā stāsta MKPC Ziemeļvidzemes nodaļas vecākais mežsaimniecības konsultants ANDRIS VĪRS.

«Latvijā Meža dienas šopavasar notiek jau 89. reizi, un to devīze ir — «Kopā nākotnes mežam». Katru gadu Meža dienas atkarībā no laika apstākļiem rada un atstāj paliekošas vērtības visos reģionos. Kopīgā veikuma rezultāts ir iestādītas jaunas mežu platības, sakopta apkārtne, atjaunotas un labiekārtotas dabas takas, izgatavoti un uzstādīti putnu būrīši, skolās novadītas dabu izzinošas lekcijas. Šogad pavasaris kavējas, tādēļ arī, plānojot Meža dienu aktivitātes, Meža konsultāciju pakalpojumu centra reģionālo nodaļu speciālistiem bija jārēķinās, ka ne visas ieceres pilnībā varēs īstenot dabā. Tad nu, kur var, tur stāda kokus un savāc atkritumus, bet citviet notiek izglītojoši pasākumi. Tā, piemēram, MKPC Madonas nodaļa sadarbībā ar Centrālvidzemes Valsts meža dienesta speciālistiem AS «Latvijas valsts meži» kokaudzētavā «Podiņi» informatīvi izglītojošā saietā skolēniem un jauniešiem deva iespēju iepazīties ar katra jauna meža sākumu — kā no mazas sēkliņas tiek izaudzēti stādi, līdzīgu tēmu — meža stādāmā materiāla veidi, kailsakņu sagatavošana stādīšanai, kā pareizi mežā strādāt ar lāpstu un stādu stādāmo stobru — izvēlējusies MKPC Rīgas reģionālā nodaļa, savukārt MKPC Cēsu nodaļa Meža dienās Siguldas novadā interesentus aicina uz praktiskām nodarbībām, kurās iepazīstina ar jaunaudžu kopšanu, bet citviet — Stalbes pagastā interesenti iepazina pārnadžu bojājumus mežā, radot izpratni par jaunaudžu bojājumiem. MKPC reģionālo nodaļu Meža dienu 2017 pasākumu tēmas runā pašas par sevi: «Putnu nozīme mežā», «Mežs sauc pavasarī», «Izzini mežu», «Radošās meža pieturas».

STARTS. Pirms došanās meža pieturās MKPC Ziemeļvidzemes nodaļas vecākais mežsaimniecības konsultants Andris Vīrs iepazīstina Kocēnu pamatskolas 5. klases audzēkņus ar izzinošās dienas kārtību. Raimonda Mežaka foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru