Tiesībsarga biroja juristi konsultē Valmierā

- 26.Aprīlis, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Aizvadītajā trešdienā Valmierā konsultācijas dažādos ar cilvēktiesībām saistītos jautājumos sniedza četri Tiesībsarga biroja juristi.

Biroja vecākā juriste NATĀLIJA VECGAILE pastāstīja, ka šogad nolemts apbraukāt visus Latvijas novadus. Jau pabūts arī Bauskā un Ventspilī, un pēc Valmieras paredzēts braukt uz Madonu, Liepāju un Daugavpili. Viņa atzina, ka juristiem uzdotie jautājumi līdz šim visur bijuši līdzīgi — par pensijām, nekustamajiem īpašumiem, bijušas arī dažas sūdzības par policiju.

Valmierā šajā Tiesībsarga biroja izbraukuma tūrē konsultācijas sniegtas 20 cilvēkiem, no tiem vairāki iedzīvotāji jautājuši par audžuģimeņu tiesībām, informējuši arī par bāriņtiesām: «Tie bija stāsti par dažu bāriņtiesu darbinieku neiejūtību — mazāk tiekot domāts par bērniem, vairāk par dažādām formalitātēm, kam ko maksāt, pie tam aizmirstot, ka bērns ir dzīvs cilvēks, ka viņu nevar mētāt no vieniem cilvēkiem pie otriem — vispirms ievietojot audžuģimenē, tad nododot aizbildniecībā, rezultātā varbūt noformējot adopciju. Par šādiem gadījumiem stāstīja kāda novada iedzīvotāji, vienlaikus citu bāriņtiesu uzslavējot par atsaucību.»

Pārējie jautājumi skāruši sociālās tēmas — par pabalstiem, sociālo palīdzību, kā sabalansēt līdzekļus, lai nekrātos parādi, jautāja par parādu nomaksu, sodiem, iespējamo maksātnespēju un sadarbību ar tiesu izpildītāju. Juriste uzsvēra, ka iespēju tikt vaļā no nodokļu parādiem paredz Maksātnespējas likums.

PIRMS KONSULTĀCIJĀM Valmieras integrētajā bibliotēkā notika seminārs, kurā Natālija Vecgaile bibliotekāriem sniedza ieskatu cilvēktiesībās, informēja par Tiesībsarga biroja struktūru, darbību un izskatāmām lietām. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru