Atjauno dabas takas, stāda kokus, izvieto putnu būrīšus

- 5.Aprīlis, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Ar vides sakopšanas darbiem Spāres muižā iesākušās Valsts meža dienesta ikgadējās Meža dienas 2017. Valsts meža dienests informē, ka šopavasar dienesta struktūrvienības ir ieplānojušas pavisam 102 pasākumus visā valsts teritorijā, iesaistot tajos skolēnus, pašvaldību pārstāvjus, sadarbības partnerus un arī nozares ļaudis. Lielākā daļa pasākumu plānoti aprīlī.

Pasaulē

Kā zināms, 21. martā visā pasaulē atzīmēja Starptautisko meža dienu. Katru gadu tai tiek dota sava tēma. Šogad: Mežs un enerģija. Par Starptautiskās meža dienas aizsākumu Zemkopības ministrijas nozares portāla sadaļā Valsts Meža dienests (VMD) informē dienesta preses sekretāre SELVA ŠULCE: «Ideja par Starptautiskās meža dienas izveidošanu radās 2011. gadā, kas bija izsludināts kā Starptautiskais meža gads, un tā uzdevums bija palielināt sabiedrības izpratni par meža svarīgo ekoloģisko, ekonomisko un sociālo funkciju. Organizētie pasākumi notika visa gada garumā un sniedza izglītojošu informāciju par to, kā cilvēki var veicināt ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu. Tajā laikā arī radās doma par šādas vispasaules meža dienas nepieciešamību. Un tā 2012. gadā ar ANO Ģenerālās asamblejas rezolūciju 21. marts tika izsludināts par Starptautisko meža dienu ar mērķi palielināt vispārējo informētību par meža nozīmību un iespējām, ko tas var sniegt visas cilvēces vajadzību apmierināšanai. Kopš tā laika pasaulē katru gadu ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēta Starptautiskā meža diena. Daudzu iemeslu dēļ mežu kopējais stāvoklis ir svarīgs visiem uz zemes, jo 80% no visas sauszemes bioloģiskās daudzveidības dzīvo mežos, un katru gadu daudzas sugas izmirst pārmērīgas mežu izciršanas rezultātā. Protams, mežiem ir arī  būtiska loma klimata pārmaiņās, jo atmežošanas rezultātā rodas 12 — 18 procenti no pasaules oglekļa emisijas un tas savukārt paātrina globālo sasilšanu. Bet mežs pats par sevi nodrošina pārtiku, šķiedrvielas, ūdens resursus aptuveni 1,6 miljardiem pasaules iedzīvotāju, jo īpaši nabadzīgākajiem iedzīvotājiem. Lai par šīm problēmām aizdomātos visā sabiedrībā kopumā, valstis tiek mudinātas šīs dienas ietvaros veikt vietēja, nacionāla un starptautiska līmeņa pasākumus, kā, piemēram, koku stādīšanas talkas, dažādas akcijas un citus.»

LAI ZAĻO. Vienā no pēdējām Meža dienām tepat Valmieras pievārtē. Todien stādītās priedītes nu jau krietni paaugušās. Foto no «Liesmas» arhīva


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru