Rūjienas aptieka — starptautiskā neatkarīgo aptieku saimē

- 20.Decembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Rūjienā ir sena tradīcija, sagaidot valsts svētkus, godināt ne tikai ievērojamākos novada goda un gada cilvēkus, bet arī sumināt lielākos nodokļu maksātājus un pateikties tiem. Pērn tie bija: SIA «Sanat»,  SIA «Kunturi», SIA «Zaltes», SIA «Rūjienas Saldējums», SIA «Artavs», SIA «Valkvarcs», SIA «Ievlīči»,  SIA «Rūjienas aptieka», LPKS «Daiva», SIA «Lība», z/s «Ceriņi» un M. Grūsles ārsta prakse. Šoreiz par vienu no viņiem — «Rūjienas aptieku».

Senā nama labā aura

Kad ierodamies allaž tīkami sakoptajā namiņā Rūjienā, Rīgas ielā 3, lai uzzinātu, kā samērā neliela, mazpilsētas iedzīvotājus apkalpojoša aptieka joprojām spēj noturēties lielajā farmācijas biznesā,  viena no SIA «Rūjienas aptieka» izveidotājām, tās līdzīpašniece un arī grāmatvede GINTA BOŠA mums uz galda priekšā noliek kādu fotoalbumu, kas ar cieņu pret šā nama vēsturi un farmācijas tradīcijām tiek glabāts goda vietā. To atšķirot, Ginta saka:

«Mums ir ziņas, ka šo namu aptiekas vajadzībām 1841. gadā cēlis kāds aptiekārs, kurš pats arī  dzīvojis nama otrā galā. Līdz pat šai dienai senais nams pilda savu pamatfunkciju — tajā gādā par iedzīvotāju veselību. Un vēl — otrajā stāvā pēc kapitālā remonta 1970. gadā izbūvēti dzīvokļi aptiekas darbiniekiem. Arī tagad tie tur ir.

Ar lielu cieņu pret savu dzimtu fotoalbumu ir iekārtojusi un mums uzdāvinājusi Latvijas pirmās brīvvalsts Rūjienas aptiekāra, šā nama apsaimniekotāja Karla Ernsta Bērita meita, kas kopā ar ģimeni Latviju pameta 1939. gadā. Laikiem mainoties, mūsu aptieka nonāca valsts īpašumā. Kad par pārvaldnieci te strādāja Velta Lūsīte, viņa, īpaši to neafišējot, uzņēma un arī gadiem ilgi uzturēja kontaktus ar Bērita meitu. Atmodas laikā viņa ar savu dēlu un mazdēlu ieradās pie mums ciemos no Vācijas, lai parādītu saviem pēctečiem Bērita aptieku Rūjienā. Par aptiekas vēsturi vēstī ne tikai šis albums, bet arī daļa no pirmskara laika aptiekas senajām mēbelēm mājas bēniņos. Mums vienubrīd pat bija doma dažas no tām izvietot aptiekas zālē, taču nācās secināt, ka diemžēl to veidojums nespēj  sekmīgi pildīt mūsdienu aptiekas funkcijas.»

«RŪJIENAS APTIEKA» ir to četrdesmit neatkarīgo aptieku vidū, kurās apkalpo arī ar Aptieku apvienības «Aptieka 1» klientu lojalitātes kartēm. Ārijas Romanovskas foto

Komentāri
Pievienot komentāru