Vietējie kartupeļi jau ripo šurp

- 10.Jūnijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Vakar steidzīgs vējš gluži kā karogus Valmieras tirgū plivināja pārdošanai izkarinātos puķu podus ar daudzkrāsainajiem ziediem, par kuriem gan pircēju interese bija maza.

Aukstuma skādējums

«Būtu tāds vējš arī cauru nakti pūtis, skāde ne vienam vien dārzam un  kartupeļu laukam būtu mazāka,» teic Dzidra no Brenguļiem. Viņiem gan iznācis paradoksāli: laikam kāds vējelis tomēr bijis un kartupeļu lakstus  atklātajā lauciņā no salnas pasargājis, taču nedaudz lapas apsalušas tieši  tiem kartupeļiem, kas bijuši pārsegti ar agroplēvi.

Par negaidīti auksto nakti uz ceturtdienu pat ļoti bēdīga ir Maruta. Viņa  dārzā Valmieras nomalē, netālu no Depo, pārdošanai audzē galvenokārt ziedus. Nopriecājusies, ka trešdien lietus nolijis un dārzu no aukstuma paglābs, taču no rīta gan zemenāji, gan margrietiņas bijušas čaukstošas, pat ziedlapiņas rokā sabirzušas, zeme viscaur balta. Sals posta darbus darījis tādās kā joslās. «Pat lietus vairs neko nespēj glābt, ja nāk, kā teica laika ziņās, arktiskais aukstums,» secina Maruta. Cita sieviete savukārt stāstīja, ka daudziem gan kartupeļu laksti, gan ziedi apsaluši «Pūpolu»  kooperatīvā, kas ir mežā aiz Brenguļiem. Stipras salnas bijušas arī Zilākalna pagastā.

VIETĒJIE SKAISTUĻI. Smiltenes pusē izaudzētus jaunos kartupeļus piedāvā Rūdolfs. Ārijas Romanovskas foto

Komentāri
Pievienot komentāru