Klimpās — sprigani jaunpienācēji

- 27.Aprīlis, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Biedrības «Latvijas Aitu audzētāju asociācija» teķu kontrolnobarošanas stacijā Jeru pagasta «Klimpās» šajās dienās iet visai skaļi, jo no vairākām šķirnes aitu audzētavām uz vasaras darbiem tiek atgādāti dažādu šķirņu jaunuļi. Kas ar tiem tālāk notiks «Klimpās», stāsta stacijas direktors, pieredzējušais aitkopis VALDIS LESKA.

«Latvijā lielākajā daļā saimniecību šā gada jēru laiks ir jau beidzies, jēri ir sadzimuši, tādēļ Latvijas Aitu audzētāju asociācija sākusi no šķirnes saimniecībām iepirkt jērus, lai «Klimpās» varētu veikt pēcnācēju nobarošanu un pārbaudi. Pašlaik jau esmu saņēmis jaunuļus no 'Dorperas', 'Sufolkas', 'Vācijas Merino vietējā' un 'Latvijas tumšgalves' šķirnēm. Šogad «Klimpās» atkal kopā ar asociāciju un Latvijas Lauksaimniecības universitāti realizēsim vairākus aitu nobarošanas izmēģinājumus.  Vasarā novērosim un veiksim mērījumus, cik ilgā laikā un kā kuras šķirnes jēri  nobarojas, ko un cik viņi apēdīs, ar speciālu mēraparātu  pat noteiks, kurā brīdī un kā sāks veidoties tauku slānis. Noskaidrosim, cik dienas vajadzīgas, lai nobarotu ar kombinēto lopbarību, bet cik — pārtiekot tikai no sētā zālāja, ūdens un sāls. Joprojām  stacijā aktuāla būs arī šķirnes vaislinieku izaudzēšana un to izsoļu organizēšana.  Sākotnēji bija iecere, ka vaislas materiālu izsolēm un tirgum izaudzēs galvenokārt  pašas saimniecības, bet tagad asociācijā vadošie nozares speciālisti uzskata, ka to tomēr darīs paralēli gan saimniecības, gan asociācija savā kontrolnobarošanas stacijā.  Tā kā Latvijā pašlaik ir vairāk nekā 100000 aitu, nozare strauji attīstās un tajā iesaistās arvien jauni aitkopji, tādēļ tik būtiska ir kvalitatīva šķirnes materiāla pieejamība.

NOVIETNES PILDĀS! Valdis Leska rāda 'Dorperas' šķirnes mazuļus, kuri šovasar «Klimpās» piedalīsies aitu nobarošanas izmēģinājumos. To rezultāti būs svarīgi ne tikai zinātnei, bet arī ikvienam Latvijas aitkopim. Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru