Jeru mašīnu rings joprojām pieprasīts

- 26.Aprīlis, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

1994. gada rudenī Jeru pagastā ar Valmieras sadraudzības partneru Vācijas Ziemeļreinas – Vestfālenes zemes finansiālu atbalstu nodibināja Latvijā pirmo zemnieku kooperatīvu, lauksaimniecības tehnikas mašīnu ringu.

Iegādātā tehnika nodrošināja graudaugu audzēšanas, lopbarības gatavošanas un citu zemnieku saimniecībās darāmo darbu izpildi. Apvienojās 12 zemnieku saimniecības, kuru kopējā platība bija 599 ha, no tiem lauksaimniecībā izmantojamā zeme bija 403 ha. Tā zemniekiem bija iespēja atsperties un augt: no maziem par vidējiem, no vidējiem par lieliem zemniekiem.

Uz pareizā ceļa

Par mašīnu ringa pirmo vadītāju tolaik ievēlēju zemnieku saimniecības «Klimpas» saimnieku Valdi Lesku.  Kooperatīvā apvienojās Alda Kļaviņa z/s «Ceriņi», kurā tolaik bija vien 45 govis (tagad ar vairāk nekā 230 govīm tas ir ražīgākais ganāmpulks Latvijā!), z/s «Lejasdzilnas», kurā saimnieki Didzis Čākurs un Dagnis Čākurs vien 25 hektāros lauksaimniecībā izmantojamās zemes nodarbojās ar aitkopību, graudkopību un maizes cepšanu (tagad maiznīca «Liepkalni» ar vairākām maizes ceptuvēm Latvijā un Igaunijā!), Ata Lielbārža graudkopības un dārzeņkopības z/s «Lejasvagaļi» (tagad viena no Latvijas lielākajām ķirbju audzētavām!), Laimoņa Boles naturālā saimniecība «Arumi» (tagad plašā apkaimē zināma gardu pārtikas produktu mājražošanas saimniecība!), saimnieces Vijas Adleres augkopības saimniecība «Upmalas» (tagad sekmīgs cietes kartupeļu integrētās audzēšanas sadarbības partneris uzņēmumam «Aloja-Starkelsen»!), graudkopis un pelēko zirņu audzētājs Arnis Ķibers no z/s «Raudītes» (tagad Ziemeļvidzemes reģiona graudkopju kooperācijas «Daiva» valdes priekšsēdētājs!), graudkopis, griķu audzētājs Valērijs Markins no z/s «Jaunstirnas» (tagad attīstīta un sekmīga bioloģiskā saimniecība!), kā arī vairākas citas  zemnieku saimniecības.

VALDIS LESKA (no labās): «Ir prieks, ka pie mašīnu ringa vadības stūres ir jauns cilvēks. Uzticēsimies! Ļausim vaļu jaunai domāšanai un rīcībai. Lai tev, Gunti, sokas!» Jāņa Līgata foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru