Piena ražotāju elitē

- 6.Aprīlis, 2016
Laikrakstā

Nesen notikušajā Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācijas (turpmāk LHA) kopsapulcē tika ievēlēta jauna valde, un pirmajā valdes sēdē par valdes priekšsēdētāju atkārtoti uz nākamajiem trim gadiem ir ievēlēta Beverīnas novada Kauguru pagasta zemnieku saimniecības «Vītoliņi» saimniece IEVA RUTKOVSKA.

Ieva, cik ilgi darbojas LHA, cik tajā biedru un kādi ir viņu ganāmpulki?

Asociācija pastāv no 1998. gada 13. februāra. Esam Latvijas mēroga organizācija, tādēļ asociācijas biedri pārstāv visus reģionus, taču tā sagadījies, ka visvairāk biedru ir no Vidzemes un bijušā Valmieras rajona. Esam 102, mums kopā ir vairāk nekā 10000 Holšteinas šķirnes govju. Vidējais govju skaits — 113. Vidējais izslaukums — 8250 kg no govs gadā. Asociācija ir atvērta organizācija, un tajā var iestāties ikviens, pat ar vienu Holšteinas šķirnes gotiņu kūtī.

Jau astoņpadsmit gadus saulītē ceļam Holšteinas šķirnes govis un to ģenētisko potenciālu. Latvijā šai šķirnei ir radīti visi nepieciešamie apstākļi, lai tā praksē parādītu to, kas tajā ir ielikts, ja var tā teikt — ieprogrammēts. Asociācijā esam pārliecinājušies: holšteiniete ir viens nopietns darbarūķis. Tas tādēļ, ka saražot tādos apjomos un tik augstvērtīgu pienu ir smags darbs. Un šī šķirne ir selekcionēta smagam darbam!

Tie, kas izveidoja asociāciju, ticēja un joprojām tic holšteinietei — darba govij, tādēļ mēs pakāpeniski to esam izaudzējuši un par sasniegto kopumā esam gandarīti. Kad 2008. gadā biju ASV, redzot, ka tur no šīs šķirnes slauca vidēji 14000 kg piena gadā, likās nudien kā līdz Marsam. Nepagāja nemaz tik daudz gadu, kad arī Latvijā esam spējuši sasniegt līdzīgus un pat augstākus rezultātus.

IEVA RUTKOVSKA: «LHA iestājas par to, ka Latvijai ir jāatrod sava vieta pasaules tirgū. Ir jānotic, ka mazs cinītis gāž lielu vezumu! Tikai — izcilu garšu var saražot no izcila piena!» Andra Vītola foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru