Kauguri Latvijā — Limerika Īrijā

- 17.Februāris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Februāra sākumā Latviešu biedrības Īrijā nedēļas nogales skoliņā Kamenīte organizētajās pieredzes apmaiņas dienās  piedalījās J. Endzelīna Kauguru pamatskolas direktores vietniece mācību darbā Aija Dubova un sākumskolas skolotāja Inga Miruškina.

Limerika, kas ir trešā lielākā Īrijas pilsēta, sapulcējusi ap četrdesmit valsts latviešu skoliņu pārstāvjus. Izglītības konferencē piedalījušies Eiropas Latviešu apvienības, Latviešu biedrības Īrijā, Pasaules Brīvo latviešu apvienības un viņu Eiropas kolēģi, mūsu Latviešu valodas aģentūras un Valsts izglītības satura centra pārstāvji.

Tikšanās mērķis — kā labāk palīdzēt bērniem gan pirmsskolas vecumā, gan arī īru skolu skolēniem, kuri ik sestdienu apmeklē latviešu skoliņu, vieglāk un pareizāk svešumā apgūt un attīstīt latviešu valodu. Bijušas arī pārdomas par skolotāju izdegšanas sindromu, bērniem ar mācību grūtībām, atgriešanās (ne)iespējām Latvijā,  integrāciju Latvijas sabiedrībā u.c.

Kauguru skolotājas uz Limeriku devās pēc bijušās skolnieces KRISTĪNES VELŠAS (Mihailovas) ielūguma. Kā skolotāja Aija, tā Inga neslēpj prieku par Kristīnes darbīgumu un labajām organizatores spējām Limerikas Kamenītē un viņas negaidīto atziņu, ka Kauguru skola joprojām ir labākā skola pasaulē!

Kristīnes liktenis ir līdzīgs daudzām latviešu ģimenēm — pabeidza skolu, ieguva profesiju, jau pirmajā darba vietā saskārās ar ļoti neveiksmīgu pieredzi, un Kristīne pirmā kā daudzbērnu ģimenes atvase deva priekšroku Īrijai, kur atrada savu vietu un jau audzina trīs meitiņas. Pēc laika viņai sekoja arī Mihailovu ģimenes pārējie bērni. Sirsnīgās sarunās un atkalredzēšanās patiesajā priekā skolotājas sajutušas: pagaidām atgriešanās (ja nu vecumdienās, kad galvenie mērķi būs piepildīti) netiek plānota. Šāda pārliecība dominē arī citos Limerikā satiktajos latviešos, kuru ģimenēs tiek uzturēta latvietība, tāpēc bērni arī no lielāka attāluma sestdienās tiek vesti uz brīvdienu skolu.

ĪRIJĀ. Kauguru skolotājas Inga Miruškina (no kreisās) un Aija Dubova pēc skolas absolventes, tagad Limerikas latviešu skoliņas Kamenīte direktores Kristīnes Velšas (vidū) ielūguma dalījās pieredzē ar kolēģiem Īrijā. No personiskā albuma


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru