Durvis atvērtas jaunām prasmēm un idejām

- 8.Oktobris, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Rūjienas Tautskola novada iedzīvotāju mūžizglītībā šoruden sāk savu trešo sezonu. Kāda tā būs un kādas ieceres jaunu prasmju apguvē ir padomā, par to saruna ar Tautskolas direktori GITU ZARIŅU.

GITA ZARIŅA: «Lai Jumis mūs sargā! Kad pirmo reizi vērām Tautskolas durvis, teicu, ka vēlos, lai ar laiku šajā namā veidotos Rūjienas novada pieaugušo cilvēku dienas centrs. Viss liecina, ka pamazām par tādu arī topam.» Anta Lūsas foto

Nesen novadniekus un pilsētas viesus aicinājāt uz Tautskolas pagalma svētkiem. Vai jaunā, sakoptā pulcēšanās vieta un kopā būšanas tradīcija ir pieņemta?Pagalma svētki ar rosību visas dienas garumā notika pirmo reizi, bet ne pirmo reizi pagalmā ir bijusi rūjieniešu kopā būšana. Vasarā Rūjienas svētku laikā te bija divi kino vakari, kad Tautskolas ēkas lielā gaišā siena pārvērtās par brīvdabas kino ekrānu. Daudzi ne tikai slavēja, ka Rūjiena ar mūsu pagalmu ir ieguvusi jaunu, omulīgu un savā ziņā noslēgtu telpu, bet arī vaicāja, kad  pagalmā būs nākamais pasākums. Nolēmām, ka par godu Miķeļdienai organizēsim Rūjienas Tautskolas pagalma svētkus. Kā tirgotāji piedalījās tikai mūsu amatnieki, jo kur gan labāk izrādīties, ja ne kārtīgā tirdziņā. Lielu rosību radīja un vadīja Rūjienas novada amatnieku biedrība «Rūzeles». Brokastu pankūkas sanākušajiem cepa Guna Ķibere, pusdienu zupu lielajā katlā vārīja Ilze Leska, bet ar gardu medus kūku visus cienāja matīšniece Antra Pavloviča, kas arī ir viena no mūsu «Rūzelēm».  Sagaidot pirmos pagalma svētkus, galdnieks Māris Grīnbergs no koka izgatavoja skaistu latvisko aizsardzības zīmi Jumi. Pagaidām to pagalmā ievietojām dekoratīvo augu dobē, bet pagalma attīstības vīzijā to redzam sava šķūņa korē. Līdz tam gan šī ēka vēl pienācīgi jāsakopj. «Rūzeles» bija ciemos pie Staiceles amatniekiem, un tur redzējām, cik lieliski un mūsdienīgi var apdzīvot arī šķūņus. Mūsu pagalmā tas gan ir tikai viens, toties visai prāvs un labi saglabāts. Uz pilsētas svētkiem  jau vienu sava šķūņa sienu atdzīvinājām ar acij tīkamu dekoru — vietējās audējas Vijas Rulles dāvātajiem dažādu tautisko brunču rakstu fragmentiem. Ceram, ka nākamgad atradīsim spēku, izdomu un arī finansējumu ne tikai šķūņa sakopšanai, bet arī tā jaunam lietojumam. Kad tas notiks, tad arī tā korē celsim jumīti.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru