Piedzīvojumi, pārdzīvojumi, labestība manā mūžā. VI

- 14.Aprīlis, 2015
Pilsētās un novados
Laikrakstā

1995. gadā tika atklāts skolu muzejs Burtnieku Ausekļa vidusskolā. Pirms tam tika vākti materiāli, sākot ar bērnu apmācības pirmsākumiem. Tās bija ziņas par bērnu mācīšanu Burtniekos no 1680. gada, kad katrai muižai un draudzei vajadzēja nodrošināt bērnu apmācību. Rakstīto papildināja vizuālie eksponāti, kā tāfelīte, grifele, petrolejas lampa, maizes kaste un  citi liecinājumi.

Jaunatklātajā muzejā varēja iepazīties ar Burtnieku skolām. Elektrizētā kartē, nospiežot podziņu, iedegās spuldzīte pie skolas attēla un vietas kartē. Līdzīgi tika iekārtota planšete ar republikas nozīmes kultūrvēsturiskiem pieminekļiem Burtniekos, vitrīna par ievērojamiem cilvēkiem, kuri mācījušies Burtnieku skolās, tāpat skolotājiem, kuri daudzus gadus strādājuši Burtniekos.

Gadu gaitā uzkrājās daudz materiālu par pagasta dzīvi. To pietika, lai 2008. gadā Burtnieku pagasta kultūras centrā varētu atvērt otru muzeju ar nosaukumu «Burtnieku pagasta biogrāfijas muzejs». Tajā — ziņas par Burtnieku pirmsākumiem, sākot no Indriķa hronikas, Burtnieku fotogrāfija no kosmosa, teikas par Burtniekiem, spoku stāsti un citi folkloras materiāli, elektrificēti stendi par Burtnieku skolām un republikas nozīmes kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem Burtniekos. Ir vairāki stendi par ievērojamiem cilvēkiem, kas saistīti ar Burtniekiem. Viens no tiem par burtniecieti Mārtiņu Celmu, kas bijis skolotājs, divu grāmatu autors par Burtniekiem, izstrādājis pirmo ceļvedi tūristiem par Rīgu, būdams emigrācijā Amerikā, bija ASV latviešu biedrības izglītības un kultūras daļas vadītājs, organizēja skolas, meklēja skolotājus, gādāja mācību līdzekļus. No Burtniekiem nācis arī Reinis Birzgalis — aktieris, režisors, tautas dziesmu ilustrators. Līdzīga apjoma stendi vēl par pieciem novadniekiem.

PĒC CĪŅAS. Burtnieku padomju saimniecības sportistu komanda spartakiādes kopvērtējumā izcīnīja uzvaru un ieguva ceļojošo kausu.

Foto no Burtnieku skolu muzeja


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru