Meistarklases Jāņu noskaņās
Aizvadītās nedēļas nogalē Valmiermuižas pils parkā norisinājās etnofestivāls «Sviests», kas ir iekļauts Latvijas valsts simtgades svētku programmā. Vienojošā tēma «baltu cilti» bija jūtama gan pasākuma muzikālajā piedāvājumā, gan amatniecības un garšas darbnīcās.
Dalībnieki iedvesmu svētku galdam varēja smelties reģionālā gardēžu ceļa «Taste HansEATica» garšas meistarklasēs, tā iepazīstot tradicionālo kulinārijas mantojumu. Apmeklētāji paši darbojās un apguva senās prasmes — sviesta kulšanā, siera siešanā, zivs gatavošanā zemes krāsnī, karašu cepšanā, alus brūvēšanā un citās darbnīcās.
Pie rotkaļa Andreja Jakubovska varēja izveidot personalizētu lentveida aproci vai spirāles tipa gredzenu. Rotas ir mūsdienīgas, tās labi papildinās gan valkātājas Līgosvētku tērpu, gan ikdienas apģērbu. Prasmes kalējs ieguvis no tēva un rotas kaļ jau piecus gadus. Mazāko vidū interesi raisīja loka šaušana mērķī. Savukārt darbnīcas «Senā keramika» apmeklētāji varēja vērot, kā top podi ēdiena gatavošanai ugunskurā. Šos traukus veido no māla, kas sajaukts ar zvirgzdiem, lai tos varētu likt ugunskurā. Zvirgzdu iegūšanas process ir visai sarežģīts — granīta akmeni izdedzina ugunī, vēlāk to sadauza mazākos gabaliņos un saberž. Pirms pievienošanas mālam no tā izsijā putekļus. Tas mālu padara elastīgāku ugunī un paildzina trauku kalpošanu.
TOP. Einārs Dumpis veido māla podu, kas paredzēts ēdiena vārīšanai ugunskurā.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv