Latvijai jauns siera karalis

- 26.Jūlijs, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Eiropas valstīs ir kronēti paši iecienītākie sieri. Piemēram, Anglijā siera karalis ir Čedars, Šveicē — Ementāles jeb Šveices siers, Francijā — Brie un Rokforas sieri. Latvijā siera karaļa godā pamatoti iecelts Jāņu siers, un to pirmo reizi kronēja 2005. gadā Siera svētkos Limbažos. Jau vairāk nekā desmit gadus šis kronis un augstais tituls ceļo no viena uzņēmuma pie cita, slavinot tā saražoto produkciju, roku darbu un Jāņu siera gatavošanas tradīcijas. Šo gadu laikā par siera karali jau kļuvuši visi Jāņu siera ražotāji, daži pat atkārtoti. Aizvadītās nedēļas nogalē Cēsīs pilsētas svētku laikā — Latvijas novadu Siera dienā — notika kārtējā Siera karaļa kroņa maiņa. Piedāvājam reportāžu no šī svinīgā pasākuma.

Jāņu siers — ES tradicionālo vērtību reģistrā Latvijas novadu siera dienu galvenais organizators, kā zināms, ir biedrība «Siera klubs». Tā valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova piesakot Cēsīs, Rožu laukumā, siera karaļa kroņa maiņu, ar gandarījumu atgādināja: «Jāņu siers ir viena no Latvijas senākajām un mūsdienās joprojām noturīgākajām kulinārajām vērtībām, tādēļ ir prieks par to, ka arī Eiropā nu tas ir augstu novērtēts un aizsargāts. Pēc biedrības «Siera klubs» iniciatīvas 2015. gada rudenī tas ir iekļauts Eiropas savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Pēc senās patentētās receptūras un atbilstoši šā reģistra prasībām Latvijā Jāņu sieru pašlaik ražo seši piena pārstrādes uzņēmumi: PKS «Straupe», AS «Lazdonas piensaimnieks», PLPKS «Dundaga», AS «Rankas piens», AS «Jaunpils Pienotava» un AS «Valmieras piens».

SIERA KARAļA MAIŅA. «Rankas piena» Arnis Kalvāns (no labās) nodod Latvijas Siera karaļa kroni «Dundagas» valdes priekšsēdētājam Guntim Pirvitam, svinīgo ceremoniju komentē biedrības «Siera klubs» valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru