Rūjienā noslēdzies Baltijas jūras reģiona kultūras pērles gads
Pērnajā gadā Rūjiena atradās gan vietējās, gan starptautiskās uzmanības centrā, godam nesot titulu «Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024».
Pērnajā gadā Rūjiena atradās gan vietējās, gan starptautiskās uzmanības centrā, godam nesot titulu «Baltijas jūras reģiona kultūras pērle 2024».
ES pētniecības un inovācijas programmas Apvārsnis 2020» projekta «CITIES2030» partneri pilotteritorijā Vidzemē - Vidzemes plānošanas reģions (VPR) un Latvijas Lauku forums (LLF) – 25. – 27. septembrī Horvātijā piedalījās pasākumos, kas veltīti pārmaiņām pilsētu un reģionu pārtikas sistēmās.
Vairāk nekā 100 pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji, urbānisti, pilsētplānotāji, mākslinieki, kā arī citi dalībnieki no Baltijas jūras reģiona valstīm, tai skaitā Latvijas, 7. un 8. maijā satikās Somijas pilsētā Jākobstādē jeb Pietarsāri forumā «Kultūra izturētspējai».
Vidzemes pašvaldību speciālisti, Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) un Latvijas Lauku foruma pārstāvji devās pieredzes apmaiņas vizītē uz Tartu pilsētu un apriņķi Igaunijā.
No 22. līdz 24. februārim Amsterdamā un Hārlemā norisinājās Eiropas Savienības Pētniecības un inovāciju programmas «Apvārsnis 2020» projektā «Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana «Food2030» mērķu sasniegšanai» (CITIES2030) organizētie pasākumi.
Ziemeļvalstu lielākā starptautiskā tūrisma izstāde «MATKA 2023» notika Somijas galvaspilsētā Helsinkos no 19. līdz 22. janvārim.
Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju 2018. gadā izsludināja pirmo «Atgriešanās atbalsta» projektu konkursu.
Vidzemes plānošanas reģions ir izpētījis pārtikas produktu un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumus reģiona pašvaldību pakļautībā esošo izglītības, sociālās aprūpes un veselības aprūpes iestāžu klientu ēdināšanai. Sadarbībā ar Latvijas Lauku forumu tika veikta pašvaldību aptauja.
Vidzemes reģionā darbu uzsāk jauna koordinatore remigrācijas jautājumos – Rita Merca.
Personīgās izaugsmes koučs GUNITA PUTNIŅA pēc astoņpadsmit gadu prombūtnes Īrijā pagājušajā gadā atgriezās savā dzimtajā pilsētā Valmierā. Viņa atklāj: «Es eju gar Valmieras Stāvajiem krastiem, un man pilnīgi asaras birst, cik tie ziemā ir skaisti.
Pagājušajā gadā ar remigrācijas koordinatores Vidzemes plānošanas reģionā atbalstu Vidzemi par savu turpmāko dzīvesvietu izvēlējās 160 cilvēki. Līdzīgi kā citus gadus, arī pagājušajā gadā par mājvietu turpmākajai dzīvei remigranti visbiežāk izvēlējās Valmieru (97 cilvēki).
85. starptautiskajā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādē «Zaļā nedēļa», kas no 17. līdz 26. janvārim risinājās Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, berlīnieši un pilsētas ciemiņi Latvijas kopstendā varēja nogaršot Latvijā gatavotus gardumus, iepazīt prasmīgus saimniekus, amatniekus, vairāk uzzināt par tūrisma iespējām Latvijā, arī Vidzemē. Par tām vairāk stāstīja Latvijas lauku tūrisma asociācijas «Lauku ceļotājs» un Vidzemes plānošanas reģiona pārstāves.
Aizvadītajā gadā Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Latvijas lauku tūrisma asociāciju «Lauku Ceļotājs» un sadarbības partneriem Igaunijā ar projekta «Livonijas kulinārais ceļš» ietvaros īstenotajām aktivitātēm ir spējis attīstīt konkurētspējīgu un ceļotājiem saistošu gastronomijas tūrisma piedāvājumu Latvijā un Igaunijā ar nosaukumu «Livonijas garša».
Sestdien, 12. oktobrī, Simjūda tirgū pie Hanzas sienas varēs satikt arī gardēžu ceļa «Livonijas garša» viesmīlības pieturvietu saimniekus. Šie tirgotāji būs īpaši kuplā skaitā, jo šoreiz tiks noslēgts divus gadus ilgušais svētku, festivālu un kulināro meistarklašu cikls, kas Vidzemē un Dienvidigaunijā daudzināja Latvijas un Igaunijas tūrisma zīmolu ar senatnīgo nosaukumu «Livonijas garša».
Sestdien, 7. septembrī, Kokmuižas svētku laikā vēsturiskās Kokmuižas, tagadējo Kocēnu, pils kompleksā tuvi un tāli ciemiņi varēs izstaigāt muižas tirgu. To ar saviem dažnedažādiem izdomas bagātajiem un muižas laikos pazīstamajiem ēdieniem papildinās arī gardēžu tūrisma ceļa «Livonijas garša» tirgotāji.
Kulinārais mantojums, mūsdienīgi garšu meklējumi, labs ēdiens, kas tiek gatavots, izmantojot vietējos, sezonālos produktus, un viesmīlīgi saimnieki – to visu sastapām maija sākumā, dodoties pa jaunā tūrisma ceļa «Taste HansEATica» gardēžu pieturvietām Vidzemē un Dienvidigaunijā.
No 18. līdz 27. janvārim Berlīnē risinājās pasaules lielākā un nozīmīgākā pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstāde «Zaļā nedēļa», kurā aktīvi līdzdarbojās arī projektā «LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ» iesaistītie Latvijas un Igaunijas uzņēmēji. Viņi iepazīstināja izstādes apmeklētājus ar abu valstu kopīgo gardēžu tūrisma piedāvājumu – zīmolu «Livonijas garša». Kopīgā stendā gardēžu pieturvietu saimnieki no Vidzemes, Kurzemes, Dienvidigaunijas un Rietumigaunijas aicināja nobaudīt un iegādāties sev vai ciemakukulim dažādus labumus, kas atklāj Livonijas garšas – ar saknēm tīrā dabā, kulinārajā mantojumā un jaunradē.
Laikā, kad aktīvā darba sezona tūrisma uzņēmējiem jau aiz muguras, projekta «LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ» dalībnieki no dažādiem Vidzemes novadiem aizvadītā gada nogalē tikās ar savas jomas ekspertiem vairākos semināros un konsultācijās. Viņi krāja zināšanas, lai kļūtu sekmīgāki savu pakalpojumu un produktu piedāvāšanā.
Novembra izskaņā īpašā Vidzemes plānošanas reģiona rīkotā tīklošanās un jaunu kontaktu veidošanas pasākumā Dikļu pils klētī satikās Vidzemes novadu uzņēmēji: pārtikas ražotāji un viesmīlības pakalpojumu sniedzēji. Lai arī pasākums notika projekta «LIVONIJAS KULINĀRAIS CEĻŠ» ietvaros, šeit varēja satikt ne tikai šā projekta dalībniekus Vidzemē, bet arī citus interesentus no tuvākas un tālākas apkārtnes – ar tūrisma nozari saistītos uzņēmējus un ražotājus pat no Zemgales. Daži uzņēmēji pauda interesi turpmāk iesaistīties gastronomijas projektā.
Pārgaujas novada Straupes Zirgu pastā pulcējās tirgotāji un gardēži, lai tur apmeklētāju iemīļotajā lauku labumu tirdziņā ne tikai pārdotu un pirktu, bet arī visi kopā svinētu Dzērveņu svētkus.