Valstī kaut kas nav kārtībā
Reti rakstu. Par šādām lietām vispār nekad nevēlos runāt. Šis pat nav viedoklis, šī ir vienkārši patiesība, neskatoties pat uz pēdējiem notikumiem saistībā ar Latvijas restorāniem un kriminālpoliciju.
Manuprāt, visiem ir skaidrs, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā. Pat ne kārtībā. Tas ir bandītisms, mūžīga cīņa, rekets, reiderisms un melu pasaule. Un pats galvenais, manuprāt, ir aizliegums šinī valstī no sirds darīt prieku citiem, mīlēt to, ar ko mēs nodarbojamies, darīt labāko, ko esam mācījušies, būt godprātīgiem un darīt lietas pēc labākās sirdsapziņas. Šeit tas vienkārši ir aizliegts, runājot par restorāniem, kafejnīcām un pavāra profesiju.
Uz jautājumu: vai kādam ieteiktu šeit atvērt savu restorānu un censties gatavot godīgu, īstu un labāko ēdienu, ko esam mācījušies saredzēt un just? — atbilde noteikti būtu: nekad to nedariet! Jūs noteikti bankrotēsiet, tiksiet ielikti cietumā, atnāks puiši no ofisa un varbūt atņems jūsu dzimtas mājas. Kļūsiet par zagli, ieslīgsiet parādos, arī paliksiet parādā par to, ka strādāsiet 30 dienas mēnesī, gatavosiet savu pastu ar rokām, arī par to, ka maizi mīcīsiet paši. Tieši par to jums tā neveiksies un saņemsiet sodu. Nedariet tā!
Labs ēdiens un godīga pieeja šeit nevienam nav vajadzīga. Šeit jūsu vienīgā iespēja ir vai nu zagt, vai kļūt par bezpersonisku mega biznesmeni, kurš gatavs pildīt mūžam nesamirkstošu industriālu groziņu, cept saldētu industriālu maizi un no plastikāta paciņas izvilkt industriāli audzētas vistas fileju. Vēl labāk un gudrāk būtu vienam pavāram sasniegt ļoti pieklājīgu restorāna dienas apgrozījumu. Vienam! Tas pat varētu nebūt pavārs — cilvēks, kurš cep no lieliem iepakojumiem frī kartupeļus, dienā izcepot ap 100 kilogramu, ar kečupu un veikala majonēzi no desmitlitrīgiem spaiņiem. Šis šobrīd mūsu valstī noteikti ir kulinārais veiksmes stāsts.
Ja jūs domāsiet vai sapņosiet par savu kafejnīcu, kurā paši cepsiet smalkmaizītes, savu maizi, no īstām lauku olām gatavosiet saldējumu, pastas mīklu, arī saviem 40 viesiem gatavosiet paši, no laukiem vestu vistu dalīsiet, iepirksiet brīvu vistu olas (ko reti kurš sapratīs vai nesapratīs, ka jūs to nedarāt)... vēl izdomāsiet, ka jums vajag šādas tādas pērles salasīt pašiem vai tās audzēt, nesaņemot pareizus pavaddokumentus (citā veidā regulāri labas kvalitātes produktus bieži ir neiespējami dabūt), jūs dabūsiet IEKŠĀ. Jums noņems visu. Aizliegs un sodīs par šiem cēlajiem mērķiem. Jo jums būs vajadzīgi vismaz četri labi pavāri, bet šo patieso jūs nevarēsiet un negribēsiet pārdot par 20 eiro porciju. To arī neviens nepirks. Un visas šīs labās jūsu domas nogremdēs. Atnāks cilvēki no kabinetiem pelēkos uzvalkos un atņems visu, ko jūs esat nopelnījuši.
Paliek tikai šī komerciāli gatavo groziņu nākotne un pēc iespējas vairāk.
Bet vai tas ir tas, kādēļ jūs mācījāties, sapņojāt par pavārmākslu, lai prastu atšķirt īstu ēdienu un dāvātu cilvēkiem prieku?
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv