Tomāti ir garšīgi

- 10.Marts, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Līdz ar martu un domām par tomātu stādiem sācies to sējas laiks. Tāpēc Valmieras muzejā Dārzkopības entuziastu kluba «Tomāts» nodaļa rīkoja semināru «Viss par tomātu audzēšanu». Interesentiem savu pieredzi stāstīja Valmieras nodaļas biedre Natālija Zeltiņa un domubiedri — tomātu audzētāji Inese Zemeša no Kocēniem un Jānis Andersons no Siguldas novada. Klausītāji uzzināja par efektīviem tomātu stādu izaudzēšanas veidiem — kā sagatavot tomātu sēklas, kā iegūt veselu stādu utt.

«Ir ļoti liels prieks, ka tikšanās reizē atnāca tik daudz interesentu. Seminārā pārrunājām visus sīkumus — no sēklas iesēšanas līdz pat ražai, un neviens jautājums nepalika neatbildēts,» stāsta Natālija Zeltiņa. «Es arī uz ielas cilvēkiem neatsaku atbildēt uz jautājumu, kā tikt pie garšīga, sulīga augļa. No pieredzes: sēkla  jādezinficē zilajos graudiņos, tas stiprina auga imunitāti — ir ļoti svarīgi sagatavot veselu sēklu, no kuras izaugs vesels stāds, jo augu pasargāt no slimībām ir krietni vieglāk nekā ārstēt. Kad sēklas un grants ir dezinficēta, sēklas sēj kastītēs un izmanto dabīgus audzēšanas stimulatorus. Viens no pašiem iecienītākajiem man ir alvejas sula, kas atšķaidīta proporcijā viens mililitrs pret vienu litru ūdens. Alvejas sulu var lietot ne tikai sēklām, to var smidzināt arī uz stādiem. Pēdējo gadu laikā pievēršu lielu uzmanību arī zemei, kurā sēj sēklas. Sējuma kastītes uz trim dienām jānovieto tumšā vietā, kur temperatūra nepārsniedz aptuveni plus 12 grādus. Pēc tam sēklas augšanai var turēt telpā, kur temperatūra dienas laikā sasniedz plus 20 grādus, bet naktī aptuveni plus 16 grādus.»

LAI SANĀK GARŠĪGI UN SULĪGI. Natālija Zeltiņa ar interesentiem dalās savā tomātu audzēšanas pieredzē.

Komentāri
Pievienot komentāru