Tā pirmā pavāru grāmata
Sestdien, 17. oktobrī, Kocēnu kultūras namā tika atklāta pārizdotā pavārgrāmata «Tā pirmā pavāru grāmata 414 senas receptes no 18. gadsimta».
Pasākumu ar deju atklāja trīs pāri, kas bija apģērbušies kā no galantā gadsimta. Dejas laikā gar skatītājiem staigāja divas sievietes, atdarinot pils spoku tēlus. Pēc skaistā priekšnesuma sekoja svētku uzrunas – no Kocēnu novada domes priekšsēdētāja Jāņa Olmaņa, Rundāles pils restorāna šefpavāres, recepšu pētnieces Sanitas Milleres, Rubenes draudzes mācītāja Arta Eglīša, Nacionālās bibliotēkas direktora Andra Vilka, mākslas vēsturnieka Imanta Lancmaņa un Rundāles pils muzeja mākslas pētniecības nodaļas galvenās speciālistes, izstāžu kuratores Laumas Lancmanes. Pasākumu vadīja Uģis Melders.
Rundāles pils restorāna šefpavāre, recepšu pētniece Sanita Millere pastāstīja, ka viņai seno recepšu pētnieku ceļu pirms 27 gadiem parādījuši brīnumjauki un ļoti lieli mentori Imants, Ieva un Lauma Lancmaņi, kas uzticējuši viņai vadīt restorānu Rundāles pilī. «Lielākā vērtība telpai Rundāles pilī, ka atrodamies senajā 18. gadsimta virtuvē, kur ir atklātie pavardi, bet tas nedeva ilgu laiku pārdomām, ļoti īsā laikā mums bija jāsaprot, kā kurināsim uguni – ar kādu malku, ar kādām oglēm un kādos katlos un ar kādiem vēsturiskiem instrumentiem mēs gatavojam ēdienu uz atklātas uguns.
SVINĪGAIS BRĪDIS. Jānis Olmanis un Sanita Millere gatavojas iegriezt kulinārajā brīnumā – kūku grāmatā, kas ir vēsturiskā medus kūka ar skābo krējumu. Ārijas Romanovskas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv