Šokolāde no Trikātas
R Chocolate ir šokolādes izstrādājumu ražotne Trikātā. Šajā siltajā laikā, kad termometra stabiņš svārstās ap 30°C atzīmi, šokolāde kūst ātrāk, un tas produktu padara sezonālu. Kā uzņēmuma saimniece RAISA JABLONSKA tiek galā ar to un vēl citiem šī laika izaicinājumiem?
Kad un kā aizsākās uzņēmums?
2013. gadā uzņēmums tika reģistrēts, 2014. gadā sākām darbību. Bet doma par savu uzņēmumu tika auklēta jau sen. Visu laiku gribējām kaut ko savu, bet nevarējām saprast, ko tieši. Pauzē starp 2013. un 2014. gadu bija jāsagatavo telpas, jāsagādā materiāli, iekārtas, viss, kas minimāli nepieciešams. Daudz laika paņēma telpu sagatavošana atbilstoši PVD prasībām. Tā nav birokrātija, tās ir minimālās prasības, kurām ir jābūt.
Vai atminaties, kāds bija uzņēmuma sākums?
Tas bija veiksmīgs, cerībām un idejām pilns. Likās, ka pat gulēt nevajag, gribējās tikai darīt. Sākums bija viegls, patīkams. Taču vieglā sajūta pēc pusgada pazuda. Cilvēki ar produktu nebija iepazīstināti. Pagāja laiks, kamēr viņi uzzināja par mums. Sākumā aktivizējās vietējie, viņiem daudz kas garšoja un patika. Tad sapratām, ka ir jāattīstās, jāsasniedz pārējie Latvijas iedzīvotāji, arī ārzemju tirgi.
Šokolāde ir sezonāls produkts. Būsim godīgi – cilvēki vasarā to neēd tik daudz, bet pāriet uz augļiem un dārzeņiem. Šokolāde drīzāk ir ziemas, tumšā perioda produkts. Mēs sajutām sezonalitāti, sapratām, ka kaut kas ir jāpiedomā klāt. Ātri izdomājām.
RAISA JABLONSKA, uzņēmuma «R Chocolate» saimniece.
Artūrs Oļševskis, teksts un foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv