Dzīve ar psoriāzi – kas jāzina un kā ārstēties?

18.Oktobris, 2024
Apmaksātā publikācija
Portālā

Ādas slimība psoriāze būtiski ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti, tā skar aptuveni 2-3% pasaules iedzīvotāju.

Latvijā nav psoriāzes pacientu reģistra, bet tiek lēsti ka ar psoriāzi sadzīvo ap 23 000-46 000 iedzīvotāju. Psoriāze var izpausties jebkurā vecumā, tā ir hroniska slimība ar sezonāliem saasinājumiem, kas mijas ar uzlabojumiem. Vizuāli slimība izskatās kā sarkani, niezoši plankumi ar sudrabotām zvīņām,  bojā ādu, nagus, locītavas, smagākos gadījumos arī citas orgānu sistēmas. Psoriāze ietekmē cilvēka ārējo izskatu, atstāj iespaidu uz psiholoģisko stāvokli, veicinot zemu pašapziņu un sociālu izolāciju, tāpēc ir svarīgi laikus konsultēties ar ārstu un uzsākt atbilstošu ārstēšanu.

Kāpēc psoriāze jāārstē?

Rīgas 1. slimnīcas ārsti dermatologi ceļ trauksmi par pēdējos gados pieaugušo psoriāzes pacientu skaitu. “Ja psoriāzi atstāj nekontrolētu, pēc kāda laika tās gaita var pasliktināties, turklāt nekontrolēta psoriāze paaugstina iespējamību saslimt ar citām kaitēm”- apgalvo Psoriāzes centra vadītājs, profesors Ingmārs Mikažāns.

Psoriāze ietekmē cilvēka vispārējo veselības stāvokli. Piemēram, līdz 30% gadījumos pacientiem ar psoriāzi attīstās psoriātiskais artrīts, kas var izraisīt locītavu sāpes un pat deformācijas, radot kustību traucējumus. Tāpat cilvēkiem ar psoriāzi ir par 58% lielāka iespējamība saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī paaugstināts 2. tipa cukura diabēta risks. Rīgas 1. slimnīcas dermatologi norāda arī uz psoriāzes ietekmi uz psiholoģisko veselību – līdz pat 60% pacientu sastopas ar depresijas un trauksmes simptomiem.

Rīgas 1. slimnīcas Psoriāzes centrs – individuāla pieeja un efektīva ārstēšana.Psoriāzes pacientiem pieejamas gan ambulatoras speciālistu konsultācijas ar īsāku gaidīšanas laiku, gan ārstēšanās dienas stacionārā, kur var veikt kombinētu terapiju. Psoriāzes centrā izmanto fototerapijas procedūras, tās veic ar jaunākās paaudzes iekārtām pēc atbilstoša lietošanas protokola, lai pacients saņemtu precīzi nozīmēto devu. Lokālai medikamentu lietošanai pielieto sekvenciālo terapiju, kuras būtība ir ātras iedarbības zāļu īslaicīga nozīmēšana psoriāzes paasinājuma apslāpēšanai un sasniegtā regresa uzturēšana ar lēnākas iedarbības, bet saudzīgākiem medikamentiem.

Rīgas 1.slimnīcas Psoriāzes centrā pacientiem piedāvājam mūsdienīgas ārstēšanas iespējas, kas mazina psoriāzes simptomus un ievērojami uzlabo dzīves kvalitāti.

www.1slimnica.lv

Kad nepieciešams vērsties pie speciālista? Ja Jums ir sarkani plankumi, nieze, ādas lobīšanās vai locītavu pietūkums, aicinām konsultēties ar dermatologu! Speciālists piedāvās atbilstošu ārstēšanas plānu, ņemot vērā slimības smagumu, pacienta kopējo veselības stāvokli un iespējamās blakusparādības.

Psoriāzes centrs: https://www.1slimnica.lv/lv/pakalpojumi/psoriazes-centrs/


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru