Ziemas ceļi nav vienkārši

30.Janvāris, 2018
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Šoziem laika apstākļi kā karuselī: te sniegs, te lietus, te sals, te atkusnis... Kā šādā klimatā allaž trāpīt ar ceļu uzturēšanas receptēm, Liesma viņnedēļ vaicāja Latvijas autoceļu uzturētāja Valmieras rajona priekšniekam. Stāsta GUNTIS KARPS.

No vienas puses — šī ziema ceļu uzturētājus lutina, tomēr darbi taču notiek. Kādi?

Situācija ir ļoti dažāda. Mūsu rajona teritorijā pie jūras uz A1 autoceļa ir vieni laika apstākļi, bet pavisam citi jau ir Smiltenes pusē un Alūksnē. Šī ziema ir relatīvi silta, tāpēc nodarbojamies galvenokārt ar preventīvo ceļa kaisīšanu uz valsts galvenajiem ceļiem pirms satiksmes intensitātes maksimuma stundām — no četriem līdz sešiem rītā. Pa visu Valmieras ceļu rajonu mums no 1. novembra līdz 1. aprīlim 24 stundu režīmā strādā ziemas dienesta operatīvie dežuranti, katru nakti Cēsīs, Smiltenē, Limbažos un Valmierā ir arī nodaļu dežuranti plus vēl reģionālais dežurants Valmierā mūsu kantorī. Papildus tam vēl cilvēki dežūrē un darbi notiek no Salacgrīvas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Valkas, Dzērbenes, Melturiem (pie Cēsīm uz Vidzemes šosejas) un Nītaures. Tas tāpēc, lai iespējami īsākā laikā nodrošinātu normālus braukšanas apstākļus.

Nupat — 23. un 24. janvārī — divas dienas pēc kārtas bija nedaudz ekstrēmāki apstākļi, faktiski jau atbilstoši īstai ziemai. Kā izdevās visu paveikt?

Tā taču normāla ziema! It kā jau nebija nekādu problēmu. Protams, ir kādi ceļu satiksmes negadījumi notikuši, taču ne vienmēr tiem saistība ar ziemu. Mūsu ceļu rajonā šīs ziemas sezonas darbiem ir 31 ar kaisīšanas iekārtu un sniega lāpstu aprīkota kravas automašīna, 28 autogreideri, 17 ekskavatori vai frontālie iekrāvēji, 13 riteņtraktori un 2 buldozeri. Kaisīšanas vajadzībām sagatavotas 5653 tonnas sāls jeb nātrija hlorīda un 4253 tonnas smilts - sāls maisījuma.

IZSAUKUMU GAIDOT. Valmieras ceļu rajona pagalmā operatīvā dežuranta nosūtījumus gatava pildīt dārga un universāla tehnika — jaudīgas speciālās ceļu tīrīšanas un kaisīšanas automašīnas.

Komentāri
Pievienot komentāru