Ceļi bīstami ne tikai autobraucējiem

6.Jūnijs, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Šī gada pavasarī pēc biedrības Latvijas ceļu būvētājs pasūtījuma aptauju Latvijas iedzīvotāju vidū veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. Tajā piedalījās 1005 pastāvīgie valsts  iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Aptaujas dati liecina, ka autoceļu stāvoklis daudzviet Latvijā ir kritisks, un sliktā ceļu kvalitāte reģionos ne tikai prasa regulāras autoīpašnieku investīcijas braucamrīku remonta darbiem, bet atsevišķos gadījumos pat rada īpaši bīstamas situācijas, piemēram, kavējot operatīvā transporta mobilitāti.

Ceļu kvalitātei nenoliedzami ir būtiska ietekme uz auto nolietojumu. Īpaši neapskaužamā situācijā atrodas reģionos dzīvojošie cilvēki, kuriem diendienā jāmēro izdangāti, pussabrukuši ceļi. Arī aptaujā atklājas, ka vidēji katrs ceturtais Latvijas reģionu iedzīvotājs saskāries ar situāciju, kad pēc ceļu sliktās kvalitātes radītiem bojājumiem nācies doties uz autoservisu.

Visbiežāk šo atbildi sniedza Vidzemē (29%), bet visretāk Zemgalē (22%). Trīs šāda veida negadījumus atminas vidēji katrs desmitais reģionu iedzīvotājs. Vismaz divus autoceļu izraisītus nopietnus auto bojājumus piedzīvojis aptuveni katrs desmitais vidzemnieks (13%) un kurzemnieks (11%), kamēr Zemgalē un Latgalē šī atbilde sniegta vidēji divas reizes biežāk (attiecīgi 22% un 24%). Tikmēr vismaz vienu reizi, kad ceļa kvalitāte radījusi nepieciešamību pēc profesionālas auto apkopes, atminas vidēji katrs piektais reģionu iedzīvotājs.

UZ SABRUKŠANAS ROBEŽAS. Bēdīgā stāvoklī Latvijā ne tikai ceļi, arī daudzi teju pirms pusgadsimta būvētie betona tilti, īpaši tie, kas neatrodas uz galvenajām transporta maģistrālēm, pamazām pārvēršas graustos. Pēc rekonstrukcijas brēc arī šis — pār Salacu Vecatē.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru