Mednieki ne tikai šauj

6.Aprīlis, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Nupat veselu nedēļu Valmieras pagasta kultūras namā bija skatāma Vidzemes mednieku dižāko trofeju izstāde, pirms tam eksperti izvērtēja nomedīto dzīvnieku ragus, ilkņus un galvaskausus, sadalīja medaļas cienīgākajiem eksponātiem. Kā jau tas šādās reizēs notiek, tika izveidots arī izstādes katalogs.

Šoreiz Burtnieks par medniekiem, kuru medību teritorijas ar krietnu pusotru simtu līgumiem vairāk nekā 5000 hektāru platībā Valmieras pierobežā — Valmieras un Burtnieku pagastos. Par to stāsta divi jauni puiši — mednieku kluba Jaunpilsēta valdes priekšsēdētājs RAIVIS BUSULIS-VEINŠTEINS un kluba valdes loceklis MĀRIS ŽVIRIŅŠ.

Cik klubā Jaunpilsēta mednieku?

R.: Patlaban mums klubā 23 biedri un divi biedru kandidāti.

Kāda bija pagājusī medību sezona un kā jūsu medību platībās ar medījumiem vispār?

R.: Jaunpilsētas mednieku kontā 9 aļņi, 30 stirnas, 15 mežacūkas, no tām 3 bija inficētas, 34 bebri, 5 lapsas un 3 jenotsuņi. Āfrikas cūku mēris ir ieviesis savas korekcijas, praktiski mūsu medību objektos mežacūku vairs nav. Ja paskatās mūs un arī kaimiņu kolektīvus, tad varbūt dažas cūkas vēl šurp un turp staigā. Arī staltbriežu mūsu teritorijā praktiski nav, varbūt pāris eksemplāri manīti. Arī lapsas un jenotus medījam. Vilkus tagad katru gadu redzam, arī lūši mums ir.

M.: Noteikti palielinājies aļņu skaits. Tas tāpēc, ka visur cērt un zāģē mežus, pēc tam rodas jaunaudzes. Agrāk arī rapsi pie mums neaudzēja, tagad rapša lauku daudz, tur blakus arī jaunaudzes. Ziemā rapsis ir vienīgā zaļā barība, tur arī zvēri koncentrējas — nāk uz meža zāģēšanas vietām, lai tiktu pie svaigiem zariem, pēc tam turpat blakus tuvākajā jaunaudzē iekšā.

VELC! Raivis Busulis-Veinšteins (no kreisās), tikko kārtējo reizi piekabinājis bebru aizsprostu, dod komandu vilcēja darbinātājam, un viss notiek!


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru