Skolas domes sanāksmes — efektīvs skolas un vecāku sadarbības veids

- 15.Februāris, 2017
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Skolas domes sanāksmes ir viens no veidiem, kā mūsdienās vecāki var aktīvi iesaistīties skolas dzīves veidošanā. Vecāku un skolotāju pārstāvji pulcējas 2 — 3 reizes mācību gadā, lai pārrunātu aktuālus jautājumus par mācību darbu skolā, izglītības procesa jaunumiem un arī priecātos par kolektīva kopīgiem pasākumiem.

Skolas attīstība — abpusēji ieinteresēts process

Valmieras 5. vidusskolas skolas dome kārtējoreiz tikās pagājušajā nedēļā. Galvenie jautājumi bija divi: apstiprināt skolas attīstības plānu 2017. — 2019. m. g., par kuru diskusijas un ideju apspriešana (vētrošana) jau bija notikusi rudens sanāksmē 3. novembrī. Skolas attīstības plāns ir dokuments, uz kā pamata notiek skolas budžeta plānošana gan materiāli tehniskajās izpausmēs, gan izglītības un mācību darbā. Šāds dokuments ļauj izvērtēt esošo situāciju un iezīmē virzību turpmākajiem gadiem.

Lai rosinātu padomāt par skolas attīstības idejām turpmākajiem gadiem, skolas direktore Rudīte Markus piedāvāja vecākiem izmēģināt netradicionālu veidu ideju ģenerēšanā, iesaistot asociatīvas sajūtas un tēlus. Tā radoša procesa rezultātā nonācām pie galvenajiem atslēgas vārdiem un sajūtām, ko mēs, vecāki un skolotāji, vēlētos redzēt un sajust skolā un tās apkārtnē. Piemēram, kā tādus jēdzienus kā plašums, miers, vientulība, klints, plūstošs ūdens, brīvība, meitene vai košums varētu īstenot skolas vidē. Runājot tēlu valodā, nonācām pie ļoti konkrētām idejām. Piemēram, plašumu varētu panākt, gan telpiski samazinot koku skaitu skolas fasādes pusē, gan piedāvājot plašu interešu izglītības klāstu. Miers un vienatne asociatīvi saistījās ar to, ka nepieciešams izveidot relaksācijas un atpūtas vietas gan skolas teritorijā, gan skolas ēkā, un jēdziens «risks» var tikt attiecināms uz nelīdzeno asfalta segumu un disciplīnas jautājumiem. Šāds ideju radīšanas process ir aizraujošs, tas pašiem vecākiem liek sajusties kā interesantā mācību stundā.

SKOLAS DOMES sanāksmēs vienmēr tiek uzklausīti viedokļi, apspriesti vecāku vērojumi,  izskan pedagogu informācija par aktuālo mācību procesā. Vidagas Āboliņas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru