Deviņas ēšanas+deviņas dzeršanas jeb tikai pieaugušajiem
Ziemassvētki aizbraukuši rakstītām kamanām, taču straujiem soļiem tuvojas Jaunais gads, kuru sagaidot atkal paredzama kārtīga izēšanās ar visām no tās izrietošajām sekām. Vēsturnieki un tautas ticējumu pētnieki noskaidrojuši deviņus maģiskos ēdienus, kuriem obligāti jābūt svētku galdā, bet par dzērieniem ziņas gaužām trūcīgas – kā garāmejot pieminēts medalus, un tas arī viss, tāpēc šo nepilnību nu centīšos aizpildīt pēc savas samaitātības pakāpes un saprašanas, laikus brīdinot lasītājus, ka pārmērīga alkohola lietošana var novest pie negatīvām sekām, kādas var sagādāt arī pārmērīga ēšana tukšā dūšā.
Lai nākamajā gadā nebūtu jāraud, ēdienkartē noteikti jāiekļauj zirņi vai pupas, teikts rakstos, pie tam zirņiem jābūt pelēkajiem un ar speķi, kas ir pašā Briselē par latviešu nacionālo atzīts paēdiens. Es no savas puses gremošanas veicināšanai ieteiktu bairīti – pēc aptauju datiem aizpērn Latvijā populārākais bijis stiprais Apinītis, pērn – stiprais Miezītis. Drošāk ņemt abus, saimniecībā noderēs, īpaši pēc svētkiem, bet gadījumā, ja tie jau izpirkti, arī Valmiermuižas vai Brenguļu alus darītavu produkcija nav smādējama.
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv