Valmierā svin ziemas saulgriežus

20.Decembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Sestdien Valmieras vecpilsētā ar plašu pasākumu klāstu un tradicionālo Ziemassvētku tirdziņu tika ieskandināti gaidāmie Ziemas saulgrieži.

Sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru durvis sestdien vēra arī pie Valmieras muzeja esošie astoņi Hanzas namiņi. Katrā valdīja cita svētku noskaņa, piemēram, dažādās darbnīcās varēja stiprināt radošo garu, veidojot eglītes rotājumus un izgreznojot piparkūkas, bija iespēja ielūkoties nākotnē, izpētot, kādu apveidu pieņem izlietā laimīte, aprunāties ar Ziemassvētku vecīti un novērtēt viņa bārdas diženumu, fotografēties īpaši iekārtotā interjerā, uzzināt, kā pareizi gatavot putnu barotavas, un baudīt garškopju kustības «Gardu muti» karstdzērienus.

Par pasākuma lustīgo pusi rūpējās folkloras kopa «Putni», kā arī Valmieras muzeja tradīciju kopa «Griezes».

Ziemassvētku tirdziņš jau tradicionāli piedāvāja plašu un daudzpusīgu preču klāstu, sākot no meža zvēru gaļas līdz suņu vilnas zeķēm. Precīzi par to izteicās Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma: «Tajā aptverts pilns spektrs — gan vēderam, gan smukumam, gan sirdij.»

Informācija vecākiem. Ziemassvētku vecītis namiņos ciemiņus uzņems arī 20. un 21. decembrī no pl. 17.30 līdz 19.30. Būs iespēja nofotografēties Ziemassvētku noskaņās iekārtotā interjerā, liet laimītes un piedalīties Ziemas saulgriežu rituālos un rotaļās.

Jāpiebilst, ka ziemas iestāšanās šogad gaidāma 21. decembrī pl. 12.44.

KATRAM SAVA LAIME. Izlietās laimītes nozīmi Ziemas saulgriežu pasākuma apmeklētājiem skaidrot palīdzēja Valmieras muzeja krājuma glabātavas speciāliste Indra Bērziņa. Jāņa Līgata foto

Komentāri
Pievienot komentāru