Pareizs uzturs — ieguldījums nākotnē

- 30.Novembris, 2016
Izglītība
Laikrakstā

Turpinot pērn iesākto tradīciju, arī šogad Valmieras Viestura vidusskolā sākumskolas vecāku dome 1. — 4. klašu skolēniem organizēja izglītojošas nodarbības par pārtiku, ēšanas paradumiem un ēdienu izcelsmi ekoskolu mācību programmas  «Ēdam atbildīgi!» ietvaros. Šogad uz sarunu ar bērniem uzaicinājām BMX riteņbraucēju, olimpisko spēļu dalībnieku, valmierieti Edžu Treimani un šefpavāru, «Valtera Restorāna» īpašnieku, televīzijas šova «Mūsdienu Latvijas garša» finālistu, arī viesturieti Valteru Zirdziņu.

Sarunās ar bērniem E. Treimanis pastāstīja par savu ēdienkarti, par to, cik būtiski ir ēst sabalansētu un daudzveidīgu ēdienu. Pirmo un otro klašu skolēnus vairāk interesēja, kas garšo BMX riteņbraucējam, vai ir ēdieni, ko Edžus arī neēd. Jautājumu bija tik daudz, ka vienojāmies bērnu jautājumus Edžum nodot rakstiski. Riteņbraucējs atzina, ka bijis laiks, kad viņš ēdis ar acīm, taču ar laiku tas mainījies, tādēļ viņš iedrošināja bērnus pamēģināt dažādus ēdienus.

Šefpavārs V. Zirdziņš pastāstīja par savu profesiju, par to, kā viņš nonācis līdz idejai par Latvijas produktu izmantošanu savā virtuvē. Arī Valters atzina, ka viņam garšo visi dārzeņi un ka ir svarīgi, kā tos pagatavo. Šefpavāram savā darbā tik veselīgi kā Edžum nesanākot ēst, jo darba specifikas dēļ sanākot strādāt arī vēlās nakts stundās. Tomēr viņš iedrošināja bērnus izvēlēties nākotnē pavāra profesiju. Noslēgumā Valters atzina, ka ir priecīgs atgriezties savā skolā, pat ieminoties, ka pēc savas šefpavāra karjeras varētu strādāt Viesturos par pavāru.

Programmas «Ēdam atbildīgi!» ietvaros sākumskolas vecāku dome, aicinot bērnus ēst vietējo Latvijas produkciju, bija izveidojusi nelielu izstādi ar savos dārziņos, piemājas saimniecībās  izaudzētiem dārzeņiem.

Pirms šī pasākuma bērni klasēs kopā ar skolotājām izgatavoja plakātus ar savām ideālajām dienas ēdienkartēm, tādējādi arī iepazīstinot citus, ko viņi labprāt ēstu ne tikai brokastīs, pusdienās un vakariņās, bet arī launagos un uzkodās.

Lai arī no katras klašu grupas balvu saņēma tikai viena klase, aplūkojot šos plakātus, redzējām, ka darbs ir ieguldīts milzīgs. Liels paldies ikvienam, kas pielika darbu šo plakātu izdomā un izgatavošanā — tagad ikviens skolēns tos var aplūkot skolas ēdamzālē.

Pēc pasākuma E. Treimanis un V. Zirdziņš pusdienoja kopā ar bērniem skolas ēdamzālē, bet šefpavārs vēl paviesojās pie 4.c klases skolēniem, kopā ar bērniem pagatavojot saldējumu.

Ir prieks un gandarījums, ka bērni ar interesi klausās lektoros un pēc pasākuma labprāt uzkavējas, lai ar viņiem kopīgi nofotografētos un saņemtu autogrāfus.

Paldies Edžum Treimanim un Valteram Zirdziņam par laiku, ko veltījāt Viesturskolas skolēniem, lai šo dienu padarītu interesantāku.

Komentāri
Pievienot komentāru