Rēzeknes pusē atrasts, Vecatē nolikts

8.Novembris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Pirms nedēļas — sestdien, 1. novembrī, Vecatē, tieši Valmieras – Mazsalacas lielceļa malā, kur pagrieziens ieved garāmbraucējus Vecates ciematā, tika atklāta simboliska piemiņas zīme. 2015. gadā par Latvijas gada arheoloģijas pieminekli atzīta Riņņukalna akmens laikmeta cilvēku apmetne, par šo notikumi tagad visiem vēstīs iespaidīga izmēra akmens cirvis —  Vēstures liecinieks.

Kad apsveikuma runas izskanējušas, pārsegs milzu cirvim noņemts un visi pasākuma dalībnieki jau devušies uz Vecates kultūras namu svinīgus priekšnesumus baudīt, Burtniekam dažus vārdus par savu veikumu neliedz piemiņas zīmes autors — slavenās Cēsu tēlnieku Jansonu dinastijas jaunākais pārstāvis, tēlnieks jau trešajā paaudzē MATIASS JANSONS.

Cik smags ir šis akmens, un no kurienes tas nāk?

Sākumā akmens svēra kādas desmit, varbūt vienpadsmit tonnas. Īstenībā tas nācis no Rēzeknes puses, tāds riktīgi liels bluķis! Es savā darbnīcā savedu akmeņus, ar kuriem pēc tam strādāt, un tad, kad ir pasūtījumi vai arī kādas citas situācijas, bieži vien izvēlos savus akmeņus. Un tad cilvēks man vienkārši atved kādu akmeni vietā. Līdz ar to man šis akmens jau darbnīcā bija, un liktenis man tādu piespēlēja! Ne velti speciāli ir izvēlēts šāds gaišais tonis, lai cirvis spēlētu gaismā arī pa gabalu. Protams, akmens darba procesā savu masu nedaudz zaudēja, šobrīd piemiņas zīmes svars varētu būt kādas sešarpus tonnas, varbūt septiņas. Plus mīnus, precīzāk  grūti pateikt.

Jāatzīmē, ka šis pēdējo gadu laikā ir otrais ļoti būtiskais pašvaldības ieguldījums novada kultūrvēstures atpazīšanā — pirmais bija izdevums Burtnieku novada ainavas.

VAR PLECU PIESPIEST. Matiass Jansons 2016. gada 1. novembrī pie tikko atklātā Vēstures liecinieka.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru