Čipo un reģistrē!

- 5.Oktobris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Nodibinājums «Dzivniekupolicija.lv» ir izstrādājis un atkārtoti iesniedzis Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai priekšlikumus pārmaiņām likumprojektā «Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā». Priekšlikumu mērķis ir rosināt atbildīgu sabiedrības attieksmi pret dzīvniekiem un veicināt dzīvnieku saimniekiem maksimāli ērti veicamu dzīvnieku apzīmēšanu (čipošanu), kas ir obligāta visā Latvijā.

2011. gadā ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfonda finansējuma palīdzību Latvijā tika izveidota Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāze, kurā līdz šī gada 31. decembrim ir jābūt reģistrētiem vismaz 80000 čipotu suņu. Suņu uzskaite Latvijā patlaban ir nepilnīga, jo pašlaik reģistrēti vien aptuveni 40000, kas ir gaužām niecīgs skaits. Pēc FEDIAF (The European Pet Food Industry) datiem, 2014. gadā Latvijas teritorijā bija ap 260000 suņu. Neskatoties uz to, ka bija noteikts piecu gadu pārejas periods suņu čipošanai un reģistrēšanai vienotajā datu bāzē, vairums dzīvnieku īpašnieku to nav izdarījuši, par ko no 2017. gada 1. janvāra suņu īpašniekiem tiks piemērots naudas sods.

«Dzivniekupolicija.lv» izstrādāto priekšlikumu mērķis ir sakārtot labturības noteikumus un veicināt atbildīgu attieksmi pret dzīvniekiem. Čipošana ir viens no veidiem, kā mazināt dzīvnieku nokļūšanu patversmēs, mazināt to bezatbildīgu pamešanu likteņa varā. Tā ir iespēja visiem — veterinārārstiem, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektoriem, dzīvnieku patversmju pārstāvjiem — sakārtot suņu uzskaiti, kas turpmāk kalpos efektīvai šīs jomas uzraudzībai un kontrolei.

Mājas dzīvnieku apzīmēšana ir vitāli svarīga vairāku iemeslu dēļ. Galvenokārt —  apzīmēts dzīvnieks ir identificējams ar konkrētu personu — īpašnieku un/vai turētāju, kurš ir atbildīgs par dzīvnieku. Pateicoties čipam, pazudušo būs iespējams ātri atdot saimniekam. Pašlaik patversmes ir pārpildītas ar dzīvniekiem bez čipiem, kuru saimnieki nav nosakāmi, un, ja Saeima steidzami nepieņems lēmumu par atvieglojumiem dzīvnieku čipošanas un reğistrācijas procesā, daudzus tūkstošus dzīvnieku turpmāk nāksies iemidzināt.

Lai situāciju steidzami uzlabotu, ir nepieciešami grozījumi likumā, kas paredz paplašināt to speciālistu loku, kuri ir tiesīgi veikt šo procedūru. Pārmaiņas nozīmēs, ka čipošana un reģistrācija kļūs lēta, neizbēgama un pieejama katram suņa saimniekam. Jāuzsver, ka pašlaik tirgū izmaksas par šo komplekso pakalpojumu var sasniegt līdz pat 55 EUR, jo čipošana un reģistrēšana nereti tiek papildināta ar vakcinēšanu.

Ja līdz šī gada 31. decembrim netiks čipoti un reģistrēti vismaz 80000 dzīvnieku, Latvijas valstij būs jāatmaksā daļa no ES līdzekļiem, kas tika piešķirti šīs jomas sakārtošanai un datu bāzes izveidei. Arī suņu saimniekiem, kuru mīlulis nebūs čipots un reģistrēts, sākot ar 2017. gada 1. janvāri, tiks piemērots naudas sods.

Aicinām Saeimas atbildīgo komisiju virzīt likumprojektu «Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā» izskatīšanai, ņemot vērā šo grozījumu lielo nozīmi mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas nodrošināšanai. Vienlaikus aicinām arī suņu saimniekus būt atbildīgiem un apzīmēt savu suni līdz šī gada 31. decembrim. Nākamo mēnešu laikā «Dzivniekupolicija.lv» sadarbībā ar «4finacne fondu Labie Darbi» organizēs informatīvu kampaņu, lai palīdzētu suņu saimniekiem orientēties likuma prasībās, palīdzēt atrast ērtāko iespēju savu suni nočipot un reģistrēt. Kopīgiem spēkiem plānojam sakārtot dzīvnieku reģistrācijas sistēmu un ticam, ka jau tuvākajā laikā šīs pārmaiņas tieši ietekmēs novārtā atstāto dzīvnieku skaita samazinājumu Latvijas dzīvnieku patversmēs.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru