Zinātnieku naktī 2016

- 4.Oktobris, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Piektdien, 30. septembrī, deviņās Latvijas pilsētās norisinājās Eiropas projekta Zinātnieku nakts 2016 pasākumi. Savas durvis vaļā vēra zinātnes institūti, augstskolu fakultātes un dažādi uzņēmumi, lai interesentiem piedāvātu ieskatīties plašajā zinātnes pasaulē.

Zinātnieku nakts pasākumos Rīgā tika pārstāvēta arī Valmiera. 40 skolēni no Valmieras Viestura vidusskolas un Valmieras 5. vidusskolas kopā ar pedagogiem devās uz Zinātnieku nakts pasākumiem Rīgā.

Pirmais pieturas punkts bija Latvijas valsts ceļu Autoceļu kompetences centrs, kur ekskursijas pirmajā daļā bija iespēja vērot, kā tiek veikta ceļa pārbaude, izmantojot ķīmiju, fiziku un matemātiku. Staigājot par laboratorijas telpām, bija jāveic uzdevumi un jāiegaumē to atrisinājumi, lai beigās varētu uzlauzt kastes kodu un no tās izvēlēties vienu priekšmetu, ar kuru mēs testējām hidrauliskās preses destruktīvo spēku, kā arī aplūkot ceļu testēšanas tehnikas izstādi. Ekskursijas otrajā daļā bija iespēja piedalīties un vērot interesantus eksperimentus, piemēram, bituma dedzināšanu, putu aizdedzināšanu un eksperimentus ar sauso ledu.

Otrais pieturas punkts bija Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūts, kurā varējām vērot eksperimentus par un ap gaismu. Pēc tam apmeklējām Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti. Šajā pieturas punktā jauniešiem kopā ar studentiem bija iespēja veikt fizikālus novērojumus un klausīties pasniedzēju skaidrojumus. Pēdējais pieturas punkts bija Rīgas Stradiņa universitāte, kurā centāmies noskaidrot atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, kas ir viltus atmiņa, kas ir attēla anomālija, vai var izmainīt sava organisma pH.

Paldies Valmieras pašvaldībai un pedagogiem, kuri noorganizēja jauniešiem šo brīnišķīgo iespēju doties uz Zinātnieku nakts pasākumiem Rīgā, ielūkoties vietās, kas ikdienā pieejamas tikai speciālistiem!


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru