Dzeja pavedina!

- 8.Septembris, 2016
Kultūra un izklaide
Laikrakstā

Svētki, kurā satiekas autors, vārds un lasītājs, lai kopīgi piedzīvotu jaunus iedvesmas punktus,  mācītos un iedvesmotos., — tās ir Dzejas dienas, kas Latvijā šogad notiek ar moto «Dzeja pavedina».

Nākamtrešdien, 15. septembrī, Valmierā būs iespējas satikties ar Tamāru Skrīnu, Dainu Sirmo, Elīnu Bākuli-Veiru, Valtu Ernštreitu, Rihardu Raudoni, Juri Heldu, Viku un mūziķi Helēnu Kozlovu.

Rīta pusē dzejnieks Valts Ernštreits viesosies Valmieras 5. vidusskolā, Elīna Bākule-Veira un Helēna Kozlova — Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā. Savukārt Rihards Raudonis Valmieras bibliotēkā tiksies ar Valmieras skolu rakstošajiem jauniešiem.

Visus interesentus aicinām Ceļojumā kopā ar dzejniekiem!

Ceļojumā būs pieturas —  dzejas lasījumi: pl.14 Valmieras pilsdrupās pie Elitas Patmalnieces apgleznotā soliņa «Nakts klusā daba»; pl.15 Valmieras Kultūras centra pagalmā pie Signes Vanadziņas apgleznotā soliņa «Ķiršu lietus»; pl.15.45 Vecpuišu parkā pie koncertzāles «Valmiera».

Sešos sāksies Dzejas dienas 2016 noslēguma vakars Valmieras integrētajā bibliotēkā Cēsu ielā 4.  Dzejas lasījumos piedalīsies  Tamāra Skrīna, Daina Sirmā, Elīna Bākule-Veira, Valts Ernštreits, Rihards Raudonis, Juris Helds un Viks. Klausītājus priecēs arī Helēna Kozlova.

Kas tad būs mūsu viesi?

Elīna Bākule-Veira (1981). Krājums «Zilonis okeāns», Pētergailis, 2015.

Literatūrā darbojas jau kopš 2002. gada, regulāri publicējusies periodiskajos izdevumos Latvijā (Karogs, Kultūras Forums, Kultūras Diena, Satori u.c.) un ārzemēs (Jaunā Gaita u.c.), publicējot arī dzeju angļu valodā.

Par 13 gadus ilgi rakstīto dzejas krājumu «Zilonis okeāns» Elīna ieguva balvu kategorijā «Spilgtākā debija literatūrā» Latvijas Literatūras gada balvas ceremonijā 2015. gadā. Krājumu var uzskatīt par spilgtu dzejisko eksperimentu izlasi..

Elīna Latvijas Kultūras akadēmijā mācās filmu režiju.

Valts Ernštreits (1974). Dzejnieks, tulkotājs, mākslinieks, uzņēmējs. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas absolvents, Tartu universitātes doktors;  Lībiešu kultūras centra vadītāja vietnieks, viens no portāla livones.lv veidotājiem, lībiešu-latviešu vārdnīcas autors.

Krājums «Inter/rational», Rīgas Jauno literātu apvienība, 2004. «Inter/rational» manuskripts ieguvis Klāva Elsberga prēmiju. Grāmatas redaktore Inese Zandere sacījusi: «Mani šī grāmata ļoti pārsteidza. To varētu salīdzināt ar kaut kādu ačgārnu brūci, kas nevis dzīst un raujas arvien mazāka, bet ar katru nākamo mirkli kļūst lielāka.»

Krājums «Dark Energy», Mansards, 2014.

Latvijas un Igaunijas Ārlietu ministriju Valodas balva par ieguldījumu igauņu un līvu valodu pētniecībā, augstas kvalitātes tulkojumiem, ieguldījumu 2015. gadā izdotās Igauņu- latviešu vārdnīcas sagatavošanā.

Rihards Raudonis (1997). Nodarbojas ar dzejas rakstīšanu un gleznošanu. Mācās Latvijas Kultūras akadēmijā kursā Starpkultūru sakari (Latvija-Francija). Strādā Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Regulāri  piedalās slam dzejas vakaros. Šī forma piesaka sevi kā ļoti demokrātisks un atraktīvs dzejas rakstīšanas un izpildīšanas veids, arī ja lasītie dzejoļi būtībā daudz neatšķiras no tiem, kurus vēlāk publicē literāros žurnālos. Tā ir aktīva saziņa ar skatītājiem, klausītājiem.

Helēna Kozlova (1977). Latviešu neatkarīgās mūzikas izpildītāja un dziesmu autore, kas uzstājusies gan solokoncertos, gan kopā ar grupām «Skumju akmeņi» un «Levīti».

Ieeja pasākumā bez maksas.

BIBLIOTĒKĀ. Daina Sirmā kādā no iepriekšējām Dzejas dienām Valmierā.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru