Ķoņu pagasta bibliotēkai 95

- 10.Maijs, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

«Ķoņu pagasta bibliotēkas atklāšanas svētki notikuši 1921. gadā 21. augustā  pagasta namā» — tā stāv rakstīts laikraksta «Rūjienas Balss» 1929. gada 10. decembra numurā. Bibliotēkas oficiālai atklāšanai atļauju devis Valmieras apriņķa priekšnieks un par bibliotekāru apstiprinājis Jāzepu Roķi no «Bedrīšiem» un par vietnieku Alfrēdu Cirīti — Ķoņu skolas mācību pārzini.

Ir saglabājusies Ķoņu dziedāšanas biedrības gadagrāmata, ko rakstījis Ķoņu skolas ilggadējais direktors – mācību pārzinis Alfrēds Cirītis,  kurš stāvējis klāt pie Ķoņu dziedāšanas biedrības dibināšanas šūpuļa. Šajā dienasgrāmatā redzams, ka bibliotēka pie Ķoņu dziedāšanas biedrības pastāvējusi jau no 1909. gada. Bibliotēka bijusi atvērta svētdienās, kad notikuši  kora mēģinājumi. Kora dalībnieki no abiem toreizējiem Dīķeru un Ķoņu pagastiem ar zirgiem vai arī kājām devušies gan uz mēģinājumu, gan pie viena uz bibliotēku.  Dziedāšanas biedrība rīkojusi dažādus koncertus, un savāktie līdzekļi ziedoti labdarībai, tai skaitā bibliotēkas grāmatu iegādei.

1920. gados pēc bibliotēkas atklāšanas biedrība bieži griezusies Kultūras fondā ar lūgumu piešķirt līdzekļus grāmatu iegādei. Tos Kultūras fonds arī piešķīris. Gadagrāmatā redzams, ka 1922. gadā bibliotēka iegādājusies «Latvju dainas» 7 grāmatas par 5000 rbļ., katru gadu  abonēti žurnāli bibliotēkas vajadzībām. Bibliotēkas fondā bijis ap 600 grāmatu. Bibliotēka atradusies gan pirmajā skolas ēkā, gan pagasta valdes mājā un citur. Savulaik par bibliotekāriem strādājuši Augusts Strūja, Ķoņu skolas skolotājs Eduards Šmits, Kārlis Ermansons, Austra Šmite, Ārends Reiziņš, Valdis Mērnieks, Gunta Puškareva un Inguna Kūķe.

PAŠLAIK Ķoņu pagasta bibliotēka atrodas Naukšēnu novada Ķoņu pagasta «Zirgu pasta stacijā», vienā ēkā ar Ķoņu pagasta pārvaldi. Tā atrodas 3 km no Rūjienas, Rūjienas – Vilandes autoceļa malā.

Komentāri
Pievienot komentāru