Sinfonietta Rīga un Vineta Sareika Vislatvijas koncerttūrē

- 5.Maijs, 2016
Kultūra un izklaide
Laikrakstā

No 6. līdz 14. maijam Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga un izcilā latviešu vijolniece, Artemis Quartet dalībniece Vineta Sareika dosies Vislatvijas koncerttūrē ar vienu no romantiskākajiem pasaules baroka mūzikas šedevriem — Antonio Vivaldi vijoļkoncertu ciklu Gadalaiki. Skaņdarbs, kura ierakstu orķestris un Sareika pērn īstenoja Rīgas Reformātu baznīcā, kompaktdiska formātā no 6. maija nonāks mūzikas veikalu un grāmatnīcu plauktos.

Klausītājiem Sinfonietta Rīga jauno kompaktdisku dāvā savas 10. jubilejas sezonas noslēgumā, kas aizvadīta ar vērā ņemamiem panākumiem un daudzām spožām koncertprogrammām. Saņemta arī atzinību — par izcilu muzikālo sniegumu 2015. gadā orķestris jau trešo reizi savā pastāvēšanas vēsturē saņēmis Lielo Mūzikas balvu. Vivaldi Gadalaiku ieraksts tapis 2015. gada jūlijā Rīgas Reformātu baznīcā, un līdztekus plaši pazīstamajam vijoļkoncertu ciklam ieskaņotas arī trīs baroka lielmeistara sonātes, kuru interpretācijā dalību ņēmusi arī čelliste Guna Šnē un igauņu klavesīnists Reinuts Teps.

Kompaktdiska prezentācijas tūres ietvaros paredzēti četri koncerti: 6. maijā  Ventspils teātra namā Jūras vārti, 7. maijā Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, 13. maijā Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē un 14. maijā — Vidzemes koncertzālē Cēsis. Līdztekus Vivaldi Gadalaikiem Sinfonietta Rīga atskaņos arī Ludviga van Bēthovena majestātisko Pirmo simfoniju Do mažorā un pērn Latvijā rezidējušā jaunā zviedru komponista Jūnasa Valfridsona opusu Biķernieku mežs.

Raksturojot Vivaldi vijoļkoncertu un tā aktualitāti šodien, Vineta Sareika atzīst: «Neskatoties uz to, ka Gadalaikus esmu spēlējusi jau neskaitāmas reizes, nekad vēl neesmu jutusies garlaikota. Tas laikam arī ir šīs mūzikas fenomens, kādēļ cilvēki grib to dzirdēt vēl un vēl — tai piemīt unikāla vitalitāte, galvu reibinoši kontrasti, skaistas melodijas un saturs, kuru iespējams uztvert dažādos līmeņos — gan kā vizuālu un gandrīz vai konkrēti sataustāmu sadzīvisku ainu skices.»

Par Gadalaiku interpretāciju Vineta Sareika jau 2010. gadā ieguvusi Latvijas Lielo Mūzikas balvu.

Koncertu norises vietās varēs iegādāties nule iznākušo kompaktdisku. No 6. maija tas būs nopērkams arī Jāņa Rozes grāmatnīcās, veikalos Upe, Upe TT, Randoms, Riija, Galerija Istaba, Musica Baltica, kā arī Latvijas Koncertu rīkoto koncertu norises vietās.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru