Izglītībai Kauguros — 190

- 31.Marts, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Kādreiz Kauguru pagasts sniedzās līdz Gaujas krastiem arī uz Valmieras pusi. Kaugurieši par savām teritorijām sauca gan Pauku priedes un Kauguru vēri, gan Pekas kalnu un Gaides māju pļavas.

Gāja un  mainījās vācu, zviedru, krievu laiki.  1819. gadā Vidzemē atcēla dzimtbūšanu, un jaunais zemnieku likums paredzēja, ka turpmāk «iekš katra pagasta būs viena pagasta skola un pie tās viens brangs skolmeistaris, kas tiek iecelts no muižas kunga».

Kauguru pagastā tūdaļ gan jaunu skolu neceļ, bet pirmo mazo kauguriešu skoliņu atver Gaides Saietu nama telpās 1825. gada 10. novembrī. Skoliņu iesvēta Valmieras draudzes mācītājs Jūlijs Valters. Laika gaitā te strādājuši vairāki skolotāji, kuri  kauguriešu bērniem mācījuši rakstīt, lasīt, rēķināt un dziedāt.

Jaunā ēkā, savā pašreizējā vietā, Kauguru pagasta skola darbu uzsāk 1871. gada 18. janvārī.

35 gadus par skolas pārzini te nostrādājis enerģiskais un erudītais skolotājs Dāvids Zaķis. Laikam ritot, mainās skolu direktori un skolotāji. Kopš 1923. gada skolā notikuši 92 izlaidumi, kas lielajā dzīvē ievadījuši daudzus un dažādus absolventus.

DAĻA NO SKOLAS KOLEKTĪVA SVINĪGĀ BRĪDĪ: pirmajā rindā no kreisās Inese Ločmele, Dzintra Sijāte, Vineta Novika, Iveta Rambola, Juta Šmite; otrajā rindā no kreisās Ilva Sēne, Vera Bērziņa, Elita Šalte, Līga Gecko, Sandris Dubovs, Inga Miruškina, Aija Dubova, Edīte Puķīte, Mārīte Bisniece.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru