Paziņotas gada labākās būves Latvijā

- 23.Marts, 2016
Pilsētās un novados
Laikrakstā

Viņnedēļ noslēgusies Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Būvinženieru savienības, Latvijas Būvuzņēmēju partnerības un 13 būvniecības nozares profesionālo nevalstisko organizāciju organizētā valsts mēroga skate «Gada labākā būve Latvijā 2015». Prominenta žūrija, kuras sastāvā ir būvniecības nozares profesionālo nevalstisko organizāciju izvirzīti 39 profesionāļi, pēc skates trīs kārtām — iesniegto dokumentu skrupulozas izpētes, objektu novērtēšanas dabā un finālistu prezentācijām — ir nosaukuši 2015. gada labākās būves Latvijā.

«Kad gada sākumā Latvijā tika uzsākta mūsu valsts dārgakmeņu — izcilu būvju meklēšana, 16 būvniecības nozares profesionālās nevalstiskās organizācijas apvienojās, lai deleģētu savus pārstāvjus — praktiķus žūrijas darbam skatē «Gada labākā būve Latvijā 2015». Skate notiek jau 18. reizi, bet otro gadu trijās, nevis divās kārtās kā līdz šim. Trešā kārta ir atklāta — visai sabiedrībai ir iespēja vērot finālistu prezentācijas un žūrijas darbu klātienē. Jau otro gadu žūrijā strādā 39 visdažādāko jomu speciālisti, nevis desmit kā iepriekš. Žūrija būves vērtē tik skrupulozi, ka apliecina — labākā būve var būt tikai tā, kur viss būves tapšanas process, visas komandas darbs ir vērsts uz kopīgu kvalitatīvu rezultātu. Labākā būve ir izcils komandas darbs — zinošs pasūtītājs, precīzs projekts, prasmīgs būvētājs, vērīgs būvuzraugs. Būve nevar būt izcila, ja būvētājs burtiski ir «izvilcis» slikta projektētāja darbu, labojot kļūdas un strādājot viņa vietā.

Pat sabiedrības augstu novērtēta būve var neiegūt titulu «Gada labākā būve Latvijā», ja projektā atrodamas neatbilstības normatīvu prasībām, ja būvniecības gaitā pieļautas rupjas kļūdas vai bijuši nelaimes gadījumi, ja būvnieks nav izturējies atbildīgi pret darbuzņēmējiem vai pret valsti, piemēram, ir nopietni nodokļu un darba drošības pārkāpumi.

Pedantiskais un profesionālais žūrijas darbs ir iemesls, kādēļ dažas būves neiekļūst skates «Gada labākā būve Latvijā» finālā vai neiegūst godalgu, pat ja konkurence kādā no nominācijām ir minimāla, un tieši otrādi, — ja būves ir pelnījušas, tad vietas un atzinību var saņemt vairākas. Skates «Gada labākā būve Latvijā» augstu noliktā kvalitātes latiņa nepieļauj masveidību, bet aicina tikai uz kvalitāti.

Tieši tāpēc arī šogad nevalstisko organizāciju vērtējumā netika piešķirta skates «Gada labākā būve Latvijā 2015» nolikumā paredzētā «Lielā balva». Tomēr žūrijas priekšsēdētājs Normunds Grinbergs, skatot tendences nozarē, uzskata, ka drīz pienāks gads, kad žūrija piešķirs arī «Lielo balvu».

Šogad Latvijas labo būvju — mūsu valsts dārgakmeņu meklēšanā iesaistījās gandrīz 200 bērni no 15 skolām 11 novados. Konkursā «Mana novada dārgakmens — jaunā būve» viņi zīmēja savas pilsētas un pagasta skaistākās ēkas, kuras viņu izpratnē ir kā novada dārgakmeņi; šo dārgakmeņu meklēšanā iesaistījās 10 mediji, neskatot, ka ikdienā ir konkurenti, tā apliecinot, ka ir par kvalitatīvām, drošām un skaistām būvēm Latvijā.

Bērnu zīmējumi un Latvijas labāko būvju attēli ir apskatāmi īpaši skatei izdotajā prestižajā gadagrāmatā «Gada labākā būve Latvijā 2015», kuru par brīvu saņēma ikviens skates noslēguma ceremonijas apmeklētājs. Skates «Gada labākā būve Latvijā 2015» noslēguma ceremonijā, kas bija pieejama ikvienam interesentam, piedalījās vairāk nekā 300 apmeklētāju, kas apliecina interesi par būvnieku labajiem darbiem un nozares attīstību.

SKATES «GADA LABĀKĀ BŪVE LATVIJĀ 2015» žūrijas vērtējumā nominācijā «Pārbūve» Atzinību izpelnījusies ēkas Vecā pagastmāja pārbūve par pirmsskolas izglītības iestādi Limbažu novada Katvaru pagastā. Pasūtītājs — Limbažu novada pašvaldība, projekta autors — SIA Kroks R, arhitektūras un mērniecības birojs — Ija Rudzīte, galvenais būvuzņēmējs — SIA Metāla Alianse (Gatis Builis, Haralds Sprukulis, Arturs Zeidmanis, Ringolds Rozenbergs), būvuzraugs: SIA Firma L4, galvenie darbuzņēmēji — SIA Metāla Alianse (Ringolds Rozenbergs, Arturs Zeidmanis, Aldis Zeidmanis, Oskars Kalvāns), SIA Salacgrīvas elektromontāžnieks (Armands Belasiks), SIA Virte (Kaspars Mežapuķe). Latvijas Būvnieku asociācijas foto


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru