Džinsu otrā dzīve

29.Septembris, 2015
Laikrakstā

Izturīgo audumu — džinsu — pasaulē pazīst kopš 19. gadsimta 50. gadiem, kad džinsa, rupja kokvilnas buru auduma, bikses sāka šūt uz ASV emigrējušais Vācijas ebrejs Levijs Štrauss. Vēl izturīgākas šīs bikses 1870. gadā vērta latvietis, arī imigrants ASV, Jēkabs Dāvis, kas sakniedēja bikšu vīles un kabatas — sākumā džinsiem tādas bija 6 — ar kapara kniedēm, padarot šos savienojumus praktiski nenoplēšamus...

NO DŽINSA SANĀK VISS. Santija Ludviķe, iznākusi no tirgus būdas dziļumiem, izrāda Liesmai vecu džinsu bikšu pārvērtības: meistares prasmīgajās rokās sanācis gan omulīgs leļļu kaķis, gan modīgs pakaramais, piemēram, jaunieša istabas interjeram.

Gunta Vīksnas foto

1873. gadā Štrauss un Dāvis apvienoja savus pūliņus, latvietis arī turpmāk bija džinsu ražotājs, bet ebrejs līdz pat mūža galam — džinsu tirgotājs. Vēlāk Dāvis savu patenta daļu pārdeva kopuzņēmumam Levijs Štrauss un kompānija. Tā nu pasaulē joprojām populāri Levi’s džinsi, bet par to dzimteni uzskata Rīno pilsētu Nevadas štatā ASV, kur latvietis Jēkabs Dāvis savā drēbnieku darbnīcā pirmoreiz sakniedēja džinsu bikses ar kapara kniedēm. Kopš tā laika džinsu izstrādājumi gluži vai pārpludinājuši pasauli. Izrādās, biznesu var uztaisīt arī no savu laiku jau nokalpojušām džinsām... Par to uzskatāmi pārliecinājos Valmiermuižā, Miķeļdienas amatnieku un mājražotāju tirdziņā, kur viens no centrālajiem kioskiem bija pārpilns ar visdažādākā lieluma un lietojuma mantām — visas no džinsa! Liesmai par visu sīkāk pastāstīja SANTIJA  LUDVIĶE no SIA Platino.— Mūsu brends ir Otra dzimšanas diena ar domu, ka ir mums vecie labie, mīļie džinsi, taču jau novalkāti, kļuvuši par mazu vai lielu, varbūt pat izgājuši no modes, taču gribas tos atdzīvināt! Tad nu izdomājām, ka varam džinsus pārveidot gan rotaļlietās, gan somās, gan spilvenos... Var uzšūt visu, kas vien ienāk prātā! Esam pat tik tālu aizgājuši, ka no džinsa šujam biezos aizkarus, ar džinsu pārvelkam mēbeles. — Tas patiešām ir jau reāli lietots džinsa apģērbs vai arī materiāls ir jauns, tikko no drēbes baķa, tikai mākslīgi novecināts, apstrādājot ar akmeņiem un tamlīdzīgi?— Nē, tas viss patiešām jau ir bijis kādam gan kājās, gan mugurā.

Komentāri
Pievienot komentāru