Rītdienas izglītības izaicinājumi

21.Maijs, 2015
Izglītība
Laikrakstā

Otrdien Valmieras Kultūras centrā norisinājās Vidzemes Augstskolas (ViA) rīkotais Augstākās izglītības forums, kurā diskutēja par jauno tehnoloģiju ietekmi uz izglītības procesu. Forumā «Nākotnes tehnoloģiskie izaicinājumi izglītībā» piedalījās viedokļu līderi — augstākās un vidējās izglītības pārstāvji, eksperti, kas pārstāv informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozari, kā arī darba devēji.

Ar savu nākotnes redzējumu forumā dalījās Rektoru padomes ģenerālsekretārs Andrejs Rauhvargers, ViA rektors Gatis Krūmiņš, komunikācijas eksperts Zigurds Zaķis un LMT prezidents Juris Binde. Foruma otrajā daļā notika žurnālista Jura Kažas vadītā diskusija, kurā piedalījās arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) valdes priekšsēdētājs Egīls Stalidzāns, Valmieras pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš.

«Agrāk zināšanu nesējs bija cilvēka personība, būtībā informācijai bija ļoti lielas konkurences priekšrocības. Cilvēki, kas bija iesaistīti izglītības sistēmā, bija vieni no zinošākajiem un visvairāk sabiedrībā cienītākajiem. Lauku skolotājs bija zinošākais cilvēks pagastā. Universitātes profesori bija cienījami cilvēki, kuriem politiķi lūdza padomus. Līdz ar to izglītības sistēma kopumā ļoti lielā mērā bija orientēta uz informācijas nodošanu, jo pieeja grāmatām lielai daļai sabiedrības bija stipri vien ierobežotāka nekā tagad. Šodien ir notikusi transformācija no šo zināšanu uzkrāšanas uz tehnoloģiju lietošanas prasmi. Pirms simt gadiem noteicošais bija apjoms, tagad noteicošās ir prasmes un iemaņas ātri atrast un izmantot informāciju, būt gatavam dažāda veida pārmaiņām. Nākotnē, manuprāt, šī uzkrātā informācija, ne zināšanas, kļūs arvien otršķirīgāka,» ar savu vīziju forumā dalījās GATIS KRŪMIŅŠ.

ZIGURDS ZAĶIS: Zināšanu, līdzīgi kā interneta, mobilo sakaru un tehnoloģiju iekārtu, izmaksas nepārprotami kļūs arvien lētākas.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru