Svarīgi ir pajautāt

- 5.Janvāris, 2015
Viedokļi
Laikrakstā

Kādas būtiskas un pozitīvas reformas veselības nozari varētu skart 2015. gadā, pagaidām nevaru komentēt. Nav zināms, vai tēmas, kas vairākkārt diskutētas,  iegūs pozitīvu virzību. Taču ir pāris pozitīvas pārmaiņas, kas skar tos cilvēkus, kuriem nāksies šajā gadā ārstēties stacionāros.  Ir mazināta pacienta iemaksa par vienu gultas dienu, ārstējoties stacionārā. Līdzšinējo 13,50 eiro vietā ir jāmaksā 10 eiro, ir daļēji samazināts arī pacientu līdzmaksājums par veiktu operāciju. Šīs pārmaiņas ir būtiskas, jo katram ģimenes ārstam un speciālistam ir zināmi gadījumi, kad cilvēki nav meklējuši mediķu palīdzību, jo baidījušies, ka nonāks slimnīcā, bet par tur pavadīto laiku un ārstēšanu nespēs samaksāt. Tā diemžēl ir Latvijas realitāte, un tādas ir godprātīgu Latvijas cilvēku bažas.

Ja runāju par bērnu un jauniešu veselību un vecāku līdzatbildību, tad būtiski ir pateikt, ka bērniem līdz 18 gadiem ģimenes ārsta apmeklējums ir bez maksas un Valmieras pašvaldība apmaksā arī mediķu darbu mācību iestādēs. Tur strādā  zinoši profesionāļi, tur arī rodams padoms, ja satrauc bērna pašsajūta. Viena no pašvaldības funkcijām ir arī  nodrošināt veselīga dzīvesveida pieejamību, un jaunajai paaudzei dažādas sporta nodarbības tiek nodrošinātas bez maksas, tāpēc ir būtiski, lai bērni tās apmeklētu, nevis meklētu iemeslus to nedarīt.

Ideālais vēlējums visiem cilvēkiem jaunajā gadā būtu — neslimot! Taču vēl svarīgāk pateikt: uzdodiet jautājumus par savu veselību, par savu pašsajūtu, atnākot pie ģimenes ārsta, sazinoties ar daktera palīgu. Reizēm ir ļoti svarīgi uzdot šķietami muļķīgāko jautājumu, lai saņemtu konkrētu atbildi, kas nomierina vai liek rūpīgāk izvērtēt veselības stāvokli, lai visa gada garumā izpaliktu nevajadzīgi pārdzīvojumi.


Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv

Komentāri
Pievienot komentāru