Ķirši un cūku pupas
Vakar jau kārtējo ceturtdienu paviesojos Valmieras tirgū, lai aprunātos ar vietējiem tirgotājiem un apskatītos, kāds ir viņu piedāvājums šajā nedēļas nogalē.
Iveta ir tirgotāja, kura pati neaudzē, bet tirgo Latvijā audzētos ķiršus un cūku pupas. «Šie gardumi tiek audzēti Valmieras pagastā.» Cūku pupu pirmā raža bijusi gatava pirms nedēļas. Salīdzinot šo ražu ar iepriekšējo vasaru, esot līdzīgi. Savukārt ķiršu šogad esot krietni vairāk nekā pagājušajā gadā. Šosestdien arī šos gardumus varēs nopirkt tirgus mājā. Piedāvājumā ir arī jaunie ķiploki, tomāti, dažādi pašgatavoti veselīgi sīrupi (jāņogu, zemeņu, rabarberu), burciņās pašgatavoti mārrutki ar piedevām un adžika, arī Latvijā audzētas vidējās zemenes. Iveta pasola: «Augustā tirgosim vēlās zemenes.»
Vārītas cūku pupas ir sena latviešu recepte – izteikti vienkārša un tajā pašā laikā ļoti garšīga. Nekur citur pasaulē jūs neatradīsiet šādu ēdienu, tas nobaudāms tikai pie mums un arī tikai tad, kad ir pupu sezona. Tāpēc nepalaidīsim to garām – gatavosim, lobīsim un ēdīsim. Galu galā – tās ir ļoti vērtīgas! Uzturzinātnieki norāda, ka pupas vispār ir ļoti vērtīgas, jo spēj nodrošināt mūsu organismu ar tam nepieciešamajām vielām un gādāt par tā labsajūtu. Cūku pupas satur daudz cukura, daudz šķiedrvielu un pektīnu, kas palīdz izvadīt no organisma smago metālu sāļus. Pupas satur olbaltumvielas, nedaudz tauku, ogļhidrātus, dažādus vitamīnus, karotīnus, minerālvielas, jodu. Dietologa Anda Brēmaņa komentārs: «Pākšaugos ir arī komponenti, kas optimizē holesterīna līmeni asinīs. Tomēr pārmērības arī pupu ēšanā nav vajadzīgas, jo tās mēdz vēderā veicināt gāzu veidošanos.»
G. Riekstiņas foto
Pilno versiju par maksu ir iespējams aplūkot adresē www.news.lv